Олександр Коваленко проаналізував становище окупантів на різних ділянках фронту / фото Коваленка

Формування плацдармів Сил оборони України на лівому березі Херсонської області поставило в глухий кут російське командування. Крім того, у окупантів не все так райдужно в районі Авдіївки, куди вони перекинули чималі ресурси. 

"А все почалося 10 жовтня, саме тоді, коли лампасоносці отримали від свого "верховного" наказ піднести йому на блюдечку з блакитною каймою Авдіївку. Згідно з первинним планом, в рамках наступу 10 жовтня двома ешелонами російських окупаційних військ повинні були оточити Авдіївку, тим самим створивши оптимальні умови для окупації міста до Нового року, надавши Путіну "перемогу", яку б він згодував би своїм споживачам інформаційного фаст-фуду. План провалився з тріском", – розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. 

В результаті Авдіївка стала тягнути ресурс окупантів з інших плацдармів – в першу чергу з луганського, зі складу угруповання військ "Центр". За словами експерта, під Авдіївку зараз перекинута найбільш боєздатна частина цієї групи військ. Зокрема, майже в повному складі туди відправлена 2 загальновійськова армія, 55 ОМСБр 41-ї загальновійськової армії, 239-й танковий полк 90-ї танкової дивізії. Але, як зазначив Коваленко, цього росіянам не вистачило для того, щоб вирішити питання з оточенням Авдіївки.

Відео дня

"Воно й не дивно, адже я неодноразово звертав увагу на те, що можна бути найбільш боєздатною бригадою, але це не означає – ефективною, бо ти найбільш боєздатний порівняно з іншими. В умовах відсутності в російських військах повної штатної комплектації, полк по своїй боєздатності може бути порівнянний з батальйоном. Хоча, чому "може бути" – так і є. Крім того, нервозність командування російських окупантів в районі Авдіївки змушувала їх задіяти не повноцінні частини і з'єднання, а кидати в бій окремі підрозділи", – підкреслив оглядач. 

Все це призвело до того, що до Нового року поставлені російським диктатором Путіним завдання під Авдіївкою не будуть виконані. А прискорити цей процес можливо тільки за рахунок насичення зон оперування додатковим ресурсом, пояснив Коваленко.

"Простіше кажучи – продовжувати тиснути кількістю. Але, де її взяти? Угруповання військ "Центр" виснажене і навіть частково посилюватиметься підрозділами угруповання військ "Захід". Південь? Але на півдні в окупантів теж не все райдужно. Лівий берег підминають під себе Сили оборони України, продовжуючи розширювати плацдарми. Дорога першого рубежу з Олешок до Нової Каховки перерізана в декількох місцях, а над трасою 2206 нависає привид неминучого фізичного контролю", – звернув увагу експерт.

Так, командування російського угруповання військ "Дніпро" спішно сформувало три тактичні групи, для блокування Сил оборони України в районі Козачих Лагерів і Кринок, а 70-а МСД і 7 ДШД в "режимі очікування".

"Причому, нагадаю, що 7-ма ДШД була повернута з Запорізької області для посилення угруповання військ "Дніпро", хоча до того повинна була посилювати угруповання військ "Схід", – додав оглядач. 

Із Запорізької області забрати когось росіянам теж буде складно. Якщо противник піде на цей крок, послабиться потенціал російських окупантів у клині, який забили Сили оборони України у другу лінію оборони.

"Ось і спостерігається цікавий шпагат. Для взяття Авдіївки до Нового року російським окупаційним військам потрібен ще ресурс. Взяти його ніби є звідки, як ніяк, а понад 400 тис. окупантів у зоні бойових дій, але якість не дає ефекту. А там, звідки забирають, виникає проблема ослаблення ділянки, яку потрібно компенсувати. Ресурсний тупик? І без мобілізації його не вирішити? А поки в Росії не пройдуть вибори, тема мобілізації – табу", – сказав Коваленко. 

Таким чином, виникає ситуація, коли пресинг Сил оборони України на лівому березі Херсонської області і відчайдушне бажання російських військ окупувати Авдіївку створюють "непередбачуваний натяг в російських військах, при якому десь щось та має затріщати".

Війна в Україні: ситуація на передовій

У вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ заявив, що протягом доби на фронті відбулося 33 бойових зіткнення з російськими окупантами. Ворог вів штурмові дії на кількох напрямках, у тому числі – Авдіївському, Мар'їнському, Бахмутському, Лиманському та інших.

Тим часом Сили оборони України продовжують утримувати позиції на лівому березі Дніпра Херсонської області. Українські військові завдаватимуть вогневого ураження противнику. 

Вас також можуть зацікавити новини: