Данілов прокоментував можливість провокацій РФ у Чорному морі / фото УНІАН

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов прокоментував інформацію Держдепу США про те, що Росія може готувати "операцію під чужим прапором" у Чорному морі. Він заявив, що росіяни можуть і здатні зробити все, що завгодно.

"Вони можуть робити все, що завгодно. Вони здатні. Коли Путін приходив до влади, тоді на Каширському шосе (у Москві) власних громадян підірвали в цивільних будинках. Усе, що в них було за часів правління Путіна, вони ж не гребують нічим. Для них міжнародне право взагалі відсутнє. Це велика трагедія для світу", – наголосив Данілов в інтервʼю "24 каналу".

Водночас він зауважив, що будь-які поступки РФ – це "дуже-дуже небезпечна річ". За його словами, зараз росіяни намагаються примусити світ "працювати за бажанням цих нелюдів", маніпулюючи, зокрема, перебуванням на території Білорусі ПВК "Вагнер" та іншими речами. 

Відео дня

"Дуже-дуже небезпечна ситуація. Нам треба уважно дивитися, щоби ця межа не була перейдена. Адже, якщо так відбуватиметься, то кожна країна матиме право застосовувати силу для розв'язання тих чи інших міжнародних питань. Тоді про який світ ми говоритимемо?" – резюмував він.

Ситуація в Чорному морі

17 липня Росія вийшла з "зернової угоди", в рамках якої Україна експортувала своє зерно Чорним морем. З того часу ситуація серйозно загострилася. Окрім руйнівних атак на портову інфраструктуру України, росіяни взялися погрожувати атакувати будь-які судна, що прямуватимуть до українських портів. У Міноборони РФ заявили, що вважатимуть ці кораблі за такі, що перевозять вантаж військового призначення. 

У Німеччині навіть заговорили про військовий захист кораблів з українським зерном. Зокрема, з таким закликом виступив член Вільної демократичної партії країни Маркус Фабер. Він нагадав, що це могла б зробити Туреччина – країна вже допускала такий варіант подій за певних обставин. На думку Фабера, це мають зробити і Болгарія з Румунією.

Вас також можуть зацікавити новини: