Аналітик розповів, до яких провокацій можуть вдатися окупанти в Криму / фото REUTERS

Для російських окупантів важливіше не стільки атакувати судна, що йдуть в Україну, скільки ті, що йдуть в порти тимчасово окупованого Криму, або Новоросійська. Атакувати під виглядом українських сил, з метою дискредитації України.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. Він зазначив, що в Крим, з 2014 року регулярно ходять кораблі під різними прапорами. "У Крим, транзитом через Босфор, регулярно завозять сирійські фосфати, що приносить дохід диктатору Башару Асаду і підсанкційному російському олігарху Геннадію Тимченку", - навів приклад Коваленко.

Крім того, як зазначив аналітик, РФ перевозить нафту по всьому світу використовуючи тіньовий флот, наприклад, в Новоросійськ регулярно заходять судна, що належать індійській компанії Gatik, що ходять під прапором Габону і займаються перевезенням російської нафти, з Новоросійська, транзитом через Босфор, в індійський Вадинар.

Відео дня

Аналітик додав, що грецькі та турецькі судновласники так само конкурують у торгівлі підсанкційною російською нафтою.

"Будь-яке з цих суден, танкерів, балкерів незалежно від того, під чиїм вони прапором, Габону, Туреччини чи Греції, але може бути атаковане російським флотом, з метою дискредитації України. Як тільки це станеться, відразу ж включиться російська пропагандистська машина", - попередив експерт.

Тоді, як зазначив Коваленко, всі наявні в розпорядженні Кремля ресурси, як всередині РФ, так і за її межами, інформаційні, політичні, будуть звинувачувати Україну 24/7 в цій атаці. Аналітик додав, що саме такий false flag найбільш вірогідний і найбільш вигідний для російських окупантів. 

"Хоча, ми не в середньовіччі живемо і розкриття такої "операції" не складе труднощів. З іншого боку, дивлячись правді в очі - в України повне право топити будь-які судна, які незаконно заходять в порти тимчасово окупованого Криму, тобто - абсолютно всі", - підсумував Коваленко.

Ситуація в Чорному морі

Деякий час тому РФ оголосила, що виходить із зернової угоди і розглядатиме кораблі, які йдуть в українські порти, як потенційних перевізників військових вантажів.

У відповідь Україна ухвалила аналогічне рішення щодо кораблів, що прямують до портів РФ та портів на окупованих українських територіях.

Сьогодні міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі заявив, що Росія може атакувати цивільні судна в Чорному морі після провалу зернової ініціативи.

Вас також можуть зацікавити новини: