Захід готовий вдарити по Путіну, якщо він зважиться застосувати ядерну зброю, впевнений Жданов / фото REUTERS

Росія навряд чи застосує проти України ядерна зброя, ймовірність його застосування на сьогоднішній день дуже низька.

Впевненість у цьому висловив військовий експерт Олег Жданов.

"Я думаю, що застосування ядерної зброї – це блеф", – заявив він.

За словами експерта, країни-партнери України не раз заявляли, що готові будуть завдати превентивного удару в разі спроби РФ вдарити по Україні ядерною боєголовкою.  

"...вони можуть аж до нанесення превентивного удару по самому Путіну, по центру ухвалення рішень і тільки при спробі застосувати ядерне озброєння... І навіть інертна Європа на сьогодні не готова до того, щоб у географічному центрі європейського континенту з'явився новий "Чорнобиль". Тільки одному Богу буде відомо, куди буде дути вітер в той момент, коли ця зброя буде застосовуватися", – заявив Жданов.

"Міф про "червону кнопку" ми розвінчували неодноразово, її не існує. Є валіза з кодами. І є тривала процедура, яка спускається з самого верху на самий низ для застосування цієї зброї. Повірте, з урахуванням сьогоднішньої розвідки, як тільки розмова про ядерну зброю зайде в бункері Путіна, про це будуть знати у західній розвідці", – додав він.

Ядерний шантаж РФ: чи застосує Путін зброю масового ураження

Президент Російської Федерації Володимир Путін не раз погрожував Україні і світу застосуванням ядерної зброї.

Зокрема, у своєму екстреному виступі 21 вересня, присвяченому оголошенню часткової мобілізації в РФ, Путін зробив таку цинічну заяву:

"Всім, хто намагається шантажувати нас таким чином, повинні знати, що роза вітрів може розвернутися і в їхній бік".

Не припиняють "сипати" погрозами і російські пропагандисти. Наприклад, в одному із своїх таких спічів Володимир Соловйов пригрозив ядерною війною всьому світу:

"Якщо зараз НАТО вирішить, що воно може розміщувати на наших кордонах все, що завгодно. Вони зараз будуть все більше і більше нав'язувати американську зброю Україні... Україна зараз візьме та влучить по одній з наших ядерних станцій, і понеслася. Процес буде з такою швидкістю некерованим, що мало нікому не здасться. Жахнемо, і нічого не буде".

Разом з тим українські військові експерти вважають, що подібні випади з боку РФ – не більше ніж ядерний шантаж, спрямований на те, щоб посадити Україну за стіл переговорів і змусити її погодитися на умови Кремля.