Урсула фон дер Ляйєн, Еммануель Макрон, Маргарита Роблес, а також голови Dassault Aviation Ерік Трапп'є і Airbus Defence and Space Дірк Хоке / REUTERS

На Паризькому авіасалоні Ле-Бурже Німеччина, Франція та Іспанія підписали рамкову угоду щодо реалізації найбільшого в Європі оборонного проекту - впровадження системи ведення боїв у повітрі нового покоління.

У церемонії підписання взяли участь міністри оборони Німеччини Урсула фон дер Ляйєн, Франції Флоранс Парлі та Іспанії Маргарита Роблес, а також президент Франції Еммануель Макрон, передає dw.com.

Крім того, представники трьох країн підписали угоду про проведення аналізу реалізації спільного оборонного проекту, в рамках якого передбачається оцінити технічні рішення та можливу вартість нової системи. За словами фон дер Ляйєн, тим самим сторони зробили "величезний крок уперед" при здійсненні нового оборонного проекту.

Відео дня

Читайте такожУ Німеччині успішно випробували протиторпедні торпеди для ВМС

Так звана система ведення повітряних боїв майбутнього (Future Combat Air System, FCAS) повинна бути готова до бойового використання до 2040 року.

На відміну від європейських винищувачів Eurofighter Typhoon, мова йде не тільки про окремі бойові літаки, а про цілу систему, що включає також супроводжуючі загони безпілотників, флагманські й патрульні літаки, наземні станції та супутники. Весь комплекс систем повинен обмінюватися даними в режимі реального часу.

Загальна вартість проекту оцінюється в суму до 50 мільярдів євро.

Тільки на розробку концепції Німеччина і Франція виділили по 32,5 мільйона євро. В рамках цього дослідження до кінця 2020 року передбачається скласти детальний план того, що буде входити в нову систему.

Керівництво проектом здійснює Франція. Міністерство оборони в Парижі в рамках проекту буде укладати окремі угоди з промисловістю. При цьому залишається неясним розподіл частин проекту між окремими країнами.

Раніше УНІАН повідомляв, що Європа почала розробку винищувача шостого покоління. Основними виконавцями повинні стати французька Dassault Aviation і загальноєвропейська Airbus.

Future Combat Air System називають однією з самих амбітних європейських оборонних програм століття.