Мусієнко упевнений, що ATACMS усе ж таки будуть / скриншот

Україна отримає ракети ATACMS, адже тепер таке рішення підтримають і республіканці, заявив в ефірі телемарафону керівник Центру військово-правових досліджень, військовий та політичний експерт Олександр Мусієнко.

"Адже тепер вони можуть сказати, що президент Байден нас так закликав підтримати Україну – ми це зробили. Запропонували передати Україні ATACMS та розробити план перемоги протягом 45 днів. Але чому тепер цього не робить адміністрація діючого президента США. Тепер республіканці можуть використовувати це і в процесі передвиборчої кампанії Дональда Трампа. Тому я думаю, що це додатковий тиск на президента Байдена і він нам на користь. Я думаю, що ATACMS усе ж таки будуть", – сказав експерт.

Олександр Мусієнко також додав, що ракети ATACMS дуже важливі для того, щоб нищити логістику ворога.

Відео дня

"Зеленський сказав в інтерв'ю абсолютно правильну думку, на якій треба наголошувати. Нам потрібна зброя, яка дає можливість бити в тили. Чим більше у нас такої зброї, тим більше ворога можна бити на підступах, тим менше контактних боїв, тим менше загрози для життя та здоров'я наших військових", – пояснив експерт.

ATACMS для України: що відомо

Напередодні Палата представників Конгресу США підтримала законопроект про виділення допомоги Україні. Там, зокрема, був пункт про негайну передачу Україні ATACMS. 

Однак, у цьому пункті містилося й одне застереження: президент може не передавати Україні ці ракети, якщо вважає, що це становить небезпеку для Сполучених штатів. 

Раніше Україна вже отримувала від США такі ракети. Однак, вони були обмежені дальністю в 165 кілометрів. А загальна кількість цих боєприпасів, на думку аналітиків, не перевищувала близько двох десятків.

Натомість у новому пакеті допомоги, на думку голови сенатського комітету з питань розвідки Марка Уорнера, Україна може отримати зокрема, тактичні ракети ATACMS збільшеного радіуса дії. 

Зазначимо, що існують різні модифікації ракети ATACMS. Вони відрізняються, зокрема й максимальною дальністю дії – від 165 до 310 км.

Вас також можуть зацікавити новини: