Снаряди калібру 155 мм і так вже в дефіциті / колаж УНІАН, фото УНІАН, US Army

Днями стало відомо, що США передадуть Ізраїлю 155-міліметрові снаряди для артилерії, які призначалися для України. Але насправді, ще зарано говорити про жорстку конкуренцію між ЦАХАЛом і ЗСУ за американські боєприпаси, пише Defense Express.

Видання зазначає, що Армія оборони Ізраїлю має на озброєнні 250 гармат 155-го калібру та ще кілька сотень на зберіганні. ЗСУ наразі мають близько 300 таких гармат. Але на цьому підрахунки не закінчуються, і треба врахувати ще низку факторів.

По-перше, у справі про поставку Ізраїлю 155-міліметрових боєприпасів йдеться про повернення назад снарядів, що належать армії США і зберігалися в Ізраїлі до минулої зими, але були забрані для потреб України. Зараз Ізраїль просить повернути на свої склади кілька "десятків тисяч" з тих 300 тисяч, що там були. До того ж це не означає, що снаряди одразу підуть в хід: це стратегічний резерв, яким ізраїльська армія може скористатися, якщо їй не вистачить власних запасів.

Відео дня

По-друге, і це важливо, на відміну від українських реалій в армії Ізраїлю основною ударною силою є авіація, а не артилерія. Хоча це, звісно, не означає, що ізраїльська артилерія мовчатиме, якщо почнеться наземне вторгнення в Газу.

Як зазначає Defense Express, істотну роль тут зіграть темпи та строки активної наземної фази – чим довшою та інтенсивнішою вона буде, тим більшою буде потреба у боєприпасах. І потреба в артилерії значно зросте, якщо почнеться повноцінне протистояння ще й з Хезболлой на кордоні з Ліваном.

"За цим негативним сценарієм, як запаси, так і поточне виробництво 155-мм снарядів буде розподілятися між Україною та Ізраїлем. Більше того, збільшення потреб у 155-мм снарядах неодмінно підстібне їхню вартість, що також стане негативним чинником. Водночас наразі відносно снарядів для ЦАХАЛ за рахунок ЗСУ, то загалом ситуація виглядає не настільки критично, бо точно у чому не зацікавлений Ізраїль – це довга операція", – акцентує видання.

Війна Ізраїлю проти ХАМАС – останні новини

Як писав УНІАН, минуло вже майже два тижні від жахливого нападу ХАМАС на прикордонні з Газою ізраїльські поселення, але армія Ізраїлю досі не розпочала наземну операцію, про яку зараз активно говорять в усьому світі.

Але увесь цей час тривають постійні повітряні удари ізраїльської армії по об’єктах ХАМАСу в Газі. Масштаб та інтенсивність цих ударів такі, що в Газі вже пошкоджено кожен третій житловий будинок, повідомляється про тисячі цивільних жертв.

Вас також можуть зацікавити новини: