Ілюстрація / REUTERS

Росія відправить своїх військових у Республіку Конго для забезпечення технічного обслуговування для військового обладнання, яке Москва раніше передала африканській країні. Таке пояснення дали в Кремлі після того, як російська діяльність в Конго почала привертати до себе увагу.

«Спеціалісти відправляться туди для допомоги з обслуговуванням військового обладнання, яке було передане Конго раніше», - цитує слова прес-секретаря Кремля Дмитра Пєскова Newsweek.

Читайте такожВ Африці працює до 200 таємних російських політтехнологів – ЗМІ

Відео дня

Зокрема, він уточнив, що йдеться про обслуговування гелікоптерів і бронетехніки. Однак, скільки саме росіян поїдуть в африканську країну і що це будуть за «спеціалісти» він розповідати відмовився. Видання нагадує, що Росія намагається розширити свою присутність в Африці, підписавши угоди про військову співпрацю з близько 20 країнами на континенті включно з Ефіопією, Нігерією і Зімбабве. Експерти вважають, що Москва таким чином намагається розширити свою глобальну присутність, щоб протистояти проти санкцій Заходу, які були запроваджені після анексії Криму і початку російської війни проти України. Минулого року голова російського МЗС Сергій Лавров влаштував масштабний тур по Африці, відвідавши Анголу, Намібію, Мозамбік і Ефіопію.

Читайте такожАлмази в Африці і нафта в Сирії: літак "кухаря Путіна" регулярно літає до зон конфліктів - ЗМІ

«Нове рішення Москви входить до низки російських військових розгортань в Африці, оскільки вона вже розширила свою військову співпрацю з Центрально-Африканською Республікою, Суданом і Зімбабве. Росія вживає заходів, щоб посилити зв’язки у сфері безпеки з країнами за межами Заходу, щоб зміцнити свою оборонну промисловість, зміцнити свої позиці на глобальній сцені й розширити важелі впливу на США на тлі конфлікту із Заходом», - вважають експерти приватної аналітично-розвідувальної компанії Stratfor.

Також вірогідно, що Москву цікавлять ресурси Конго, зокрема залізна руда, нафта і газ. Крім того, країна межує з Центрально-Африканською Республікою, де нещодавно були вбиті журналісти з Росії. Вони розслідували діяльність в Африці російських найманців з групи «Вагнер».