Ілюстрація / REUTERS

Європейська Рада затвердила склад нової Європейської комісії на чолі з представницею Німеччини Урсулою фон дер Ляєн.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Європейської Ради.

"Європейська Рада сьогодні за письмовою процедурою призначила нову Комісію на період з 1 грудня 2019 року до 31 жовтня 2024 року", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожМайбутня голова Єврокомісії хоче прискорити виконання угоди про асоціацію України з ЄС

Зокрема, новим президентом Європейської комісії буде колишній міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн, високим представником Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики буде колишній міністр закордонних справ Іспанії Жозеп Боррель, який також буде одним з віце-президентів Єврокомісії.

Посаду комісара Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства і розширення обійме представник Угорщини Олівер Варгеї.

Представник Нідерландів Франс Тіммерманс обійме посаду виконавчого віце-президента з питань "Європейської Зеленої угоди" та діяльності із захисту клімату. У попередньому складі комісії він обіймав посаду першого віце-президента і комісара з міжвідомчих відносин та верховенства права.

Виконавчим віце-президентом з питань економіки, що "працює для людей" та фінансових послуг, буде представник Латвії Валдіс Домбровскіс, який у попередньому складі комісії обіймав посаду віце-президента і комісара з питань євро та соціального діалогу.

Виконавчим віце-президентом з питань "Європи, що придатна до цифрового сторіччя та конкуренції" стане представниця Данії Марґрете Вестаґер, яка у попередній комісії була комісаром з питань конкуренції.

Віце-президентом, відповідальним за питання цінностей і прозорості, стане представниця Чехії Вєра Юрова, яка у попередній комісії була комісаром з питань юстиції, прав споживачів та гендерної рівності.

Віце-президентом з питань демократії і демографії стане депутат Європейського парламенту від Хорватії Дубравка Шуіца, який раніше був мером міста Дубровник.

Віце-президентом, відповідальним за "просування нашого європейського шляху життя" стане представник Греції Маргарітіс Шінас, який раніше був речником Єврокомісії.

Віце-президентом з міжінституційних відносин і нагляду буде представник Словаччини Марош Шефчович, який у попередній комісії був віце-президентом і комісаром з питань енергетики.

Водночас, комісаром ЄС з бюджетних та адміністративних питань стане Йоганнес Ган, який у попередньому складі комісії обіймав посаду комісара з питань європейської політики сусідства і розширення.

Комісаром з питань юстиції стане колишній віце-прем'єр-міністр та міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс, комісаром з питань економіки – колишній прем'єр-міністр Італії Паоло Джентілоні, комісаром з питань сільського господарства – депутат Європейського парламенту від Польщі Януш Войцеховський, комісаром з питань інновацій та розвитку молоді – представниця Болгарії Марія Габрієл, яка у попередньому складі Єврокомісії обіймала посаду комісара з питань цифрової економіки.

Комісаром з питань внутрішньої торгівлі стане колишній міністр фінансів Франції Тьєррі Бретон, комісаром з питань міжнародного партнерства – колишня міністр фінансів Фінляндії Ютта Урпілайнен, комісаром з питань енергетики – представниця Естонії Кадрі Сімсон, комісаром з питань охорони здоров'я – представниця Кіпру Стелла Кіріакідес, яка відома тим, що раніше обіймала посаду президента Парламентської асамблеї Ради Європи.

Крім того, комісаром з питань торгівлі стане представник Ірландії Філ Гоґан, який у попередній комісії був комісаром з питань сільського господарства та розвитку сільських районів.

Комісаром з питань навколишнього середовища, океанів та риболовства стане міністр економіки Литви Вірґініюс Сінкявічус, комісаром з працевлаштування та соціальних прав –представник Люксембурга Ніколас Шмідт, комісаром з питань рівності – представниця Мальти Гелена Даллі, комісаром з питань інтеграції та реформ – представниця Португалії Еліза Феррейра, комісаром з питань транспорту – представниця Румунії Адіна-Іоана Валеан, комісаром з питань урегулювання кризових ситуацій – представник Словенії Янез Ленарчич, комісаром з внутрішніх справ – представниця Швеції Ілва Йоганссон.

Як повідомляв УНІАН, у Кабінеті міністрів України очікують досягнення багатьох спільних цілей з новим складом Європейської комісії.