Алєсь Беляцький

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник керівника закритого білоруськими властями правозахисного центру «Весна» Валентин Стефанович.

Як повідомлялося, парламентарії 27 країн – членів Ради Європи підтримали висунення кандидатури А.Бєляцького на здобуття Нобелівської премії миру.

24 листопада 2011 року суд Першотравневого району Мінська засудив А.Бєляцького до 4,5 років позбавлення волі у колонії посиленого режиму з конфіскацією майна. Правозахисника визнано винним у приховуванні доходів в особливо великому розмірі. Докази захисту про те, що кошти, перераховані на банківські рахунки А.Бєляцького в Литві і Польщі, не були його особистим доходом, а використовувалися для правозахисної діяльності, суд порахував необґрунтованими.

Відео дня

Правозахисний центр «Весна» діє з 1998 року. У 1999 році його було зареєстровано як республіканське правозахисне громадянське об'єднання, проте у жовтні 2003 року «Весну» ліквідовували рішенням Верховного суду Білорусі. Причиною ліквідації стала участь членів організації у спостереженні за президентськими виборами 2001 року. У березні 2004 року центр «Весна» було прийнято до складу Міжнародної федерації прав людини.