НАТО до кінця року може ухвалити доктрину боротьби з безпілотниками / колаж УНІАН, фото УНІАН

До кінця 2023 року НАТО хоче прийняти "доктрину боротьби з дронами". Цей документ, що має надавати членам Альянсу поради щодо питань багаторівневого захисту проти різних типів безпілотних літальних апаратів, стане першим в історії.

Як пише Defense News, також у доктрині визначать низку факторів організації загальної підготовки операторів антидронових систем. Старший радник відділу нових викликів безпеки НАТО Клаудіо Палестині наголосив, що така "антидронова" доктрина вже у розробці. 

За словами чиновника Альянсу, завдання щодо розробки доктрини було надано на початку поточного року. Основною цього документу стане випущений у 2019 році довідник, "в якому велика увага приділялася викладенню керівних принципів ефективної протидії дронам". І якщо у довіднику, який був "попереднім документом", було біля 600 сторінок, то доктрину викладуть на 70-80 сторінках. 

Відео дня

Зазначається, що поки неясно, які принципи будуть викладені у документі. Проте відомо, що доктрина міститиме певні рекомендації стосовно введення в експлуатацію с-UAS системи (Counter Unmanned Aerial Systems), інтеграції багатодоменних та багаторівневих рішень та загальні стандарти навчання операторів БПЛА. 

Документ мають відправити на ратифікацію комітету НАТО з питань розробки військових оперативних стандартів вже найближчими тижнями. А погодити доктрину мають до кінця поточного року. Втілювати перший в історії документ такого роду будуть шляхом закупівлі тих чи інших систем, боєприпасів тощо. 

Водночас Клаудіо Палестині визнав, що потреба в такій доктрині зʼявилася з огляду на висновки з війни в Україні, де як українські військові, так і окупаційна армія РФ активно застосовують на полі бою безпілотники різних типів. 

Інші новини НАТО

20 жовтня стало відомо, що НАТО посилить патрулювання країн Балтії після того, як у Балтійському морі була пошкоджена підводна інфраструктура. Міністр оборони Естонії Ханно Певкур наголосив, що таке рішення Альянсу не свідчить про те, що військова загроза зросла. Навпаки, це є ознакою того, що НАТО вважає важливим захист критичної інфраструктури. 

11 жовтня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Альянс наростить підтримку України для проходження зими. За його словами, українським військовим нададуть більше теплого одягу, обладнання для розмінування, пального та медичного обладнання.

Вас також можуть зацікавити новини: