Зеленський розповів про очікування від Саміту / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що на першому Глобальному Саміті миру напрацюють деталі по трьом пунктам Формули миру, а потім ці напрацьовані документи передадуть Російській Федерації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави сказав у Лісабоні на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Португальської Республіки Луїшем Монтенегру. Зокрема, у президента запитали, чому на саміті головними пунктами Формули миру обрані лише три пункти - ядерну безпеку, продовольчу безпеку й повернення депортованих і полонених.

"Передовсім ми хотіли знайти пункти, які не розділяють нас зі світом, і навіть з тими країнамии, які балансують і не повністю підтримують Україну. Для нас дуже важливо було спиратися виключно на Статут ООН", - сказав Зеленський.

Відео дня

Глава держави зазначив, що йдеться не лише про обмін полоненими, а й про повернення вкрадених Росією українських дітей. Також у пункті "ядерна безпека" можуть обговорити російські атаки на українську енергетику. "Це окреме питання. Я не впевнений, що ми це встигнемо врегулювати", - сказав Зеленський.

Президент переконаний, що усі країни, які дійсно хочуть миру, а не лише намагаються не розірвати повністю відносини з РФ, об'єднані і поважають усі ці три пункти. Він вважає, що обрання цих пунктів було правильним вибором.

Зеленський сказав, що треба з чогось починати, аби залучити більшість світу. "Що буде після цього? На технічному рівні наші представники лідерів, представники усіх держав будуть вже пропрацьовувати по деталях кожен із цих пунктів", - сказав Зеленський.

Далі процес буде рухатися по аналогії із зерновою ініціативою, бо вона мала практичне виконання. "Ми пропрацювали з президентом Ердоганом і паном генсеком ООН Гутеррешем, що може бути з зерновим коридором. Після цього цей документ генсек ООН і Ердоган передали представникам РФ", - нагадав він.

Президент зазначив, що вихід Москви із зернової ініціативи був порушенням угоди не з Україною, а зі світом. "І я вважаю, що це дуже важливий приклад. Тоді усі були обурені саме на Росію, і побачили, що все, що ми до цього говорили, було правдою. Росія ніколи не виконує те, що обіцяє. Тут те саме", - наголосив Зеленський.

Він пояснив, що треба по деталях розробити усі три пункти, передати їх російським представникам, і потім подивитися, як вони їх будуть виконувати. Президент сказав, що після саміту у Швейцарії можна переходити до інших пунктів, які є складними. "Але якщо три запрацюють, усе інше ми також зможемо вирішити, якщо дійсно країни хочуть закінчення цієї війни", - переконаний Зеленський.

Саміт миру: останні новини

Як повідомляв УНІАН, Глобальний Саміт миру проходитиме у червні в Швейцарії. Україна закликає лідерів інших країн взяти участь у ньому.

Президент заявляв, що Путін хоче зібрати власну паралельну платформу Глобальному Саміту миру. На його думку, він аплодувати стоячи, якщо американський президент Джо Байден не приїде на цю зустріч.

Вас також можуть зацікавити новини: