Росії загрожує спецтрибунал / фото ua.depositphotos.com

У Нідерландах представники 44 країн підтримали створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності Росії за злочини проти України. Свою позицію вони висловили в декларації за підсумками конференції "Відновлення справедливості для України", що відбулася в Гаазі 2 квітня.

Як зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, ще два роки тому цю ідею "всі категорично відкидали". Рік тому, за його словами, здавалося, що робота над створенням спецрибуналу загрузла в суперечках між державами.

Тепер же Кулеба впевнений, що ідея втілиться в життя, оскільки союзники України зможуть знайти всі необхідні рішення для цього: "Нам потрібно зробити ще один поштовх, щоб це зробити".

Відео дня

У декларації ж зазначено, що країни-підписанти віддані створенню спеціального трибуналу для розслідування і судового переслідування злочину агресії проти України. Крім того вони привітали пропозицію Нідерландів прийняти такий спецтрибунал.

Спецтрибунал для Росії - актуальне

Нагадаємо, як писав УНІАН, 1 березня було підписано безпекову угоду між Україною та Нідерландами. У документі зазначено, що майбутній спеціальний трибунал щодо злочину агресії Російської Федерації буде розміщений у Гаазі.

Заступник глави Офісу президента Ігор Жовква зазначив, що розділ "Відповідальність Росії" в цьому документі "є найкращим і найсильнішим з усіх угод".

Вас також можуть зацікавити новини: