Поруч з Іраном чергуватиме підводний ракетоносець / фото wikimedia.org

Пентагон поставив на бойове чергування в районі Перської затоки атомний підводний човен, здатний нести ядерні ракети. Про це заявив у суботу спікер 5-го флоту США, що базується в регіоні, командер Тімоті Хокінс, пише Apnews.

За його словами, атомний підводний човен, який постійно базується в Кінгс-Бей, штат Джорджія, в п'ятницю пройшов через Суецький канал. 

"Він здатен нести до 154 крилатих ракет "Томагавк" і буде розгорнутий у складі 5-го флоту США для забезпечення регіональної безпеки і стабільності на морі", — заявив Хокінс.

Відео дня

Видання зазначає, що перекидання в регіон атомного ракетоносця, ймовірно, є демонстрацією сили для Ірану, відносини з яким у США дуже напружені.

"Військово-морський флот [США] рідко визнає місцезнаходження або дислокацію підводних човнів", - пише Apnews.

5-й флот США відповідає за безпеку Ормузької протоки – воріт в Перську затоку, через які проходить 20% світових поставок нафти.

Американо-іранське протистояння

У березні іранські сили завдали удару по американській військовій базі у Сирії. В результаті загинув один американський військовослужбовець, ще п'ятеро були поранені. Удар завдали, імовірно, за допомогою безпілотника.

У відповідь американці завдали свій повітряний удар по іранських військових базах в регіоні. Били з артилерії, літаків і ударних вертольотів. Байден пообіцяв, що іранські провокації не змусять США піти з регіону.

На тлі цього протистояння стало відомо, що Іран впритул підійшов до створення ядерної зброї. За словами голови американського Генштабу Марка Міллі, Іран може виготовити діючу ядерну зброю протягом декількох місяців.

Вас також можуть зацікавити новини: