Кадри бомбардувань силами США іранських позицій у Сирії / Скріншот

Підтримувані Іраном бойовики обстріляли базу США в Сирії, в результаті удару загинув один американський військовослужбовець, ще п'ятеро поранені. Вашингтон відповів ударом по іранських найманцях, пише Reuters.

Представник Пентагону уточнив у коментарі журналістам, що в одну з баз на сході Сирії потрапило ще й близько восьми ракет, ведеться робота з оцінки жертв і збитку.

Business Insider, своєю чергою, пише, що під час атаки на території бази США не спрацювала належним чином система ППО Avenger. Невідомо, чи знали бойовики про це.

Відео дня

Передбачається, що терористи задіяли іранський дрон-камікадзе з баражуючим боєприпасом на малій висоті.

Окремо повідомляється, що це рідкісний випадок, коли внаслідок атак угруповань, пов'язаних з Іраном, є жертви з боку США.

Пізніше Пентагон опублікував заяву про акт відплати. За словами міністра оборони США Ллойда Остіна, удари у відповідь були завдані за вказівкою Байдена і націлені на об'єкти, використовувані групами, пов'язаними з іранським Корпусом Вартових Ісламської революції (КВІР). "Повітряні удари були завдані у відповідь на сьогоднішній напад, а також на серію недавніх нападів на сили коаліції в Сирії групами, пов'язаними з КВІР. Жодне угруповання не буде безкарно завдавати ударів по наших військах", - йдеться в заяві Остіна.

Американці здійснили "наліт" на проіранських бойовиків за допомогою бойових літаків, бойових вертольотів AH-64 Apache і артилерії.

Атаки на американські війська в Сирії - що відомо

Атаки бойовиків на американські війська в Сирії - звичайна справа. За оцінками Пентагону, з 2021 року підтримувані Іраном угруповання здійснили 78 атак на американські війська в країні.

У американських військових в Сирії перебуває понад 900 військовослужбовців і ще сотні підрядників, які працюють з курдськими бойовиками, щоб гарантувати, що "Ісламська держава", яка контролювала більшу частину Сирії та Іраку в 2014 році, не зможе відновитись.

Хоча "Ісламська держава" була витіснена з більшої частини своєї території, осередки терористичних угруповань все ще існують і продовжують атакувати сили коаліції.

Розгортання американських військ, яке екс-президент США Дональд Трамп майже припинив у 2018 році, перш ніж пом'якшити свої плани виведення, є пережитком більшої глобальної війни з тероризмом, яка колись включала війну в Афганістані та набагато більше розгортання американських військ в Іраці.

Вас також можуть зацікавити новини: