Мирний Донбас/Післявоєнний Донбас

Сьогодні обласні центри на сході України - Донецьк і Луганськ - ще залишаються в руках бойовиків. Водночас у містах, які «відбиті» у сепаратистів налагоджується мирне життя. Налагоджується по-різному. 

Це добре видно на прикладі двох полюсів Донецької області - північного Слов'янська, з якого лише днями були вибиті сепаратисти, і південного Маріуполя, який бойовики покинули практично без боїв більше місяця тому. 

Після тривалих боїв багато будівель у Слов'янську розбиті. Жителям, більшість з яких будь-якими способами покидали місто обложене, повертатися просто нікуди. 

У багатьох районах Слов'янська відсутні елементарні блага - вода, газ, електроенергія. Жителі шикуються у величезні черги за прибуваючою з різних куточків України гуманітарною допомогою - мабуть, єдиною можливістю вижити в зруйнованому війною місті. 

З Маріуполя ще в травні після підписання багатостороннього Меморандуму про порядок і безпеку було виведено частину збройних формувань ДНР. Залишки, які не підкорилися меморандуму бойовиків були розбиті силами української армії та Національної гвардії. 

Сьогодні Маріуполь повністю позбавляється від наслідків війни. Проведено акцію "Місто без барикад", в рамках яких маріупольці самостійно очистили місто від сміття. 

У результаті протистояння бойовиків і української армії вогнем знищено кілька поверхів у будівлі міської ради, постраждала центральна вулиця міста. Однак маріупольці своїми силами наводять лад і стежать за спокоєм у місті. На сьогоднішній день більше 40 тисяч місцевих жителів, в основі яких - співробітники маріупольських металургійних комбінатів імені Ілліча та «Азовсталь», записалися в добровільні народні дружини і разом з міліцією патрулюють вулиці міста. 

14:21, 17.07.2014
10970
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся