Чи потрібно йти до військкомату за повісткою, якщо є бронь від мобілізації / колаж УНІАН, фото УНІАН

В Україні триває загальна мобілізація і військовозобов'язаним українцям продовжують вручати повістки. Іноді трапляються ситуації, коли повістки приходять тим, у кого є бронь від мобілізації. Що робити в цьому випадку, як реагувати і чи потрібно йти в ТЦК - відповідь експерта.

Що таке бронь від мобілізації

Бронювання від мобілізації - це відстрочка від призову на військову службу в особливий період. Така бронь надається співробітникам важливих для країни підприємств, а всі заброньовані військовозобов'язані мають перебувати на спеціальному обліку. Раніше ми розповідали, кому надається бронь і відстрочка від мобілізації згідно з новим законом.

Є бронь, але прийшла повістка - що робити в цьому випадку

Трапляється, що повістки приходять тим, хто вже заброньований. Чи можуть мобілізувати, якщо є бронь? Юрист практики військового права ЮК "Приходько та партнери" Михайло Лобунько в коментарі РБК-Україна пояснив, як чинити в цьому випадку.

Відео дня

За словами юриста, це іноді відбувається через погану координацію дій у роботі ТЦК - тоді військовозобов'язаним надходять повістки навіть незважаючи на те, що вони заброньовані й перебувають на спеціальному обліку. Але ігнорувати таку повістку не можна: "Звісно, після отримання повістки ті, хто має відстрочку від мобілізації у вигляді бронювання, мають з'явитися до ТЦК і СП та надати докази бронювання", - каже експерт.

Якщо в ТЦК попросять пройти військово-лікарську комісію та оновити дані - це також потрібно зробити, бо воно на законній підставі.

Тобто, якщо ви отримали повістку, але у вас є бронь, то алгоритм дій такий:

  • прийти в ТЦК з документом, який підтверджує бронювання;
  • якщо потрібно, то оновити свої дані та/або пройти медкомісію.

Але при цьому слід пам'ятати, що мобілізувати заброньованого військовозобов'язаного можуть лише за його власним бажанням: "Якщо ж людина має сумніви щодо дотримання законодавства представниками ТЦК та СП, вона може надіслати документи, які це підтверджують, до ТЦК та СП засобами поштового зв'язку - цінним листом".

Документом, який підтверджує бронювання від мобілізації, є витяг з Наказу Міністерства економіки України.

Вас також можуть зацікавити новини: