Великодні паски на воді / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Наближається православний Великдень 2024, який прийнято зустрічати з солодкою здобою. Пропонуємо приготувати до свята ароматну паску на воді, котра довго залишається м'якою. Рецепт особливо сподобається людям, які не переносять лактозу або не люблять запаху молока у випічці. Цей рецепт для українців є традиційним – такі паски готували господині, які не мали вдома корови.

Паска на воді

Інгредієнти:

  • вода - 200 мл;
  • борошно - 250 г;
  • дріжджі сухі - 7 г;
  • яйця - 3 шт;
  • цукор - 150 г;
  • ванільний цукор - 1 чайн. л.;
  • вершкове масло - 60 г;
  • соняшникова олія - 2 стол. л.;
  • сіль - щіпка;
  • родзинки, цукати, цедра апельсина - за смаком.

Вершкове масло заздалегідь розтопіть в мікрохвильовій печі або на водяній бані, а цукати і родзинки замочіть в окропі на 10 хвилин і викладіть на серветку. Апельсинову цедру натріть на дрібній тертці.

Відео дня

Потім приготуйте опару - для цього змішайте воду кімнатної температури з дріжджами та ложкою цукру. Залишіть суміш настоятися на 15 хвилин.

Яйця збийте із звичайним та ванільним цукром за допомогою блендера. Додайте дрібку солі і продовжуйте збивати до появи пінки. Змішайте яєчну суміш з олією та розтопленим маслом, а також з опарою.

Потім поступово вмішайте в рідку суміш борошно - його може знадобитися більше або менше. Замісіть м'яке та гладке тісто, яке майже не липне до рук. Викладіть у змащену олією ємність, накрийте рушником і залиште тісто підніматися в теплому місці на 1,5 години. Додайте родзинки, цукати і цедру апельсину, ще раз замісіть і знову залишіть на 1 годину.

Паперові форми для пасок на третину наповніть тістом. В останній третій раз залиште тісто на 1:00 підніматися - воно має вирости в обсязі вдвічі. Поставте вироби запікатися в духовку на 45 хвилин при 180°. Готовність перевіряйте зубочисткою.

Після цього паски на воді готові. Дайте їм трохи охолонути. Нанесіть зверху улюблену глазур для паски.

на воді рецепт / фото ua.depositphotos.com Паска

Швидка паска на мінеральній воді

Ця паска без дріжджів і без молока готується менше години. Вам не потрібно буде кілька разів чекати, поки підніметься тісто. А після охолодження тісто залишається м'яким.

Інгредієнти:

  • яйця - 3 шт;
  • борошно - 280 г;
  • вершкове масло - 50 г;
  • мінеральна вода - 50 мл;
  • сметана - 100 г;
  • цукор - 150 г.

У мінералці кімнатної температури розчиніть цукор та дріжджі, залиште на 15 хвилин. Яйця збийте зі сметаною та розм'якшеним вершковим маслом. Яєчно-сметанную суміш змішайте з опарою, ванільним цукром та борошном. Тісто спочатку місіть ложкою, а потім руками, поки воно не стане м'яким та однорідним. За бажанням додайте в тісто родзинки, цукати або горіхи.

Дно форми для випічки застеліть пергаментом і змастіть вершковим маслом. Розлийте по формах тісто і випікайте 30-35 хвилин у розігрітій до 200° духовці. Готовність паски перевіряйте зубочисткою - вона має залишитися сухою.

Вас також можуть зацікавити новини: