Великодні паски на воді / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Наближається православний Великдень 2024, який українці не уявляють без фарбованих яєць, гілочок верби та солодкої здоби. До свята пропонуємо приготувати м'яку та ароматну паску на воді. Цей рецепт особливо сподобається людям, які не люблять смак молока у випічці або мають непереносимість лактози. Таку випічку часто готували українські господині, які не мали вдома корови.

Паска на воді

Інгредієнти:

  • вода - 200 мл;
  • борошно - 250 г;
  • дріжджі сухі - 7 г;
  • яйця - 3 шт;
  • цукор - 150 г;
  • ванільний цукор - 1 чайн. л.;
  • вершкове масло - 60 г;
  • соняшникова олія - 2 стол. л.;
  • сіль - щіпка;
  • родзинки, цукати, цедра апельсина - за смаком.

Вершкове масло розтопіть на водяній бані або в мікрохвильовці. Родзинки і цукати залийте окропом на 10 хвилин і обсушіть. Цедру апельсина натріть на дрібній тертці. Теплу (приблизно 40°) воду змішайте з дріжджами та ложкою цукру. Залиште опару на 15 хвилин.

Відео дня

Яйця збийте блендером зі звичайним і ванільним цукром та дрібкою солі до появи пінки. Змішайте яєчну суміш з опарою, влийте соняшникову олію і розтоплене вершкове масло. Потім поступово вмішайте борошно - його може знадобитися більше або менше.

Замісіть гладке і м'яке тісто, поки воно не перестане липнути до рук. Викладіть у змащену олією миску, накрийте рушником і залиште на 1,5 години для підйому. Потім додайте до тіста родзинки, цукати та цедру апельсина, ще раз замісіть і знову залиште на 1 годину.

Наповніть паперові форми тістом на 1/3 і востаннє залиште на 1 годину. Запікайте вироби 45 хвилин за 180°.

Після цього паски на воді готові. Дайте їм трохи охолонути. Нанесіть зверху улюблену глазур для паски.

на воді рецепт / фото ua.depositphotos.com Паска

Швидка паска на мінеральній воді

Ця паска без молока готується менше години. Вам не потрібно буде кілька разів чекати, поки підніметься тісто. А після охолодження тісто залишається м'яким.

Інгредієнти:

  • яйця - 3 шт;
  • борошно - 280 г;
  • вершкове масло - 50 г;
  • мінеральна вода - 50 мл;
  • сметана - 100 г;
  • цукор - 150 г.

Дріжджі та цукор змішайте з мінералкою кімнатної температури. Залиште на 15 хвилин. Яйця збийте зі сметаною та м'яким вершковим маслом, влийте опару. Борошно змішайте з ванільним цукром і вмішайте в яєчну суміш. Замішуйте тісто спочатку ложкою, а потім руками до м'якої однорідної консистенції. За бажанням додайте в тісто родзинки, цукати або горіхи.

Дно форми для випічки застеліть пергаментом і змастіть вершковим маслом. Розлийте по формах тісто і випікайте 30-35 хвилин у розігрітій до 200° духовці. Готовність паски перевіряйте зубочисткою - вона має залишитися сухою.

Вас також можуть зацікавити новини: