Як поміняти "старі" долари / фото УНІАН

Українські обмінники не хочуть приймати застарілі банкноти долара, або ж пропонують обміняти їх з комісією - наприклад, старими вважаються купюри, випущені в 1996 році. Національний банк України дав роз'яснення, чи мають право обмінники відмовляти в обміні доларів, в яких випадках можуть відмовити і як поміняти валюту.   

Як поміняти старі долари в обміннику і що робити в разі відмови - відповідь Нацбанку

В українців відмовляються приймати долари в обмінниках, посилаючись на те, що купюри застарілі. Наприклад, це стосується банкнот 1996 року випуску. Однак відмовляти в такому обміні пункти прийому валют не можуть. Як відзначають в НБУ, немає ніяких законів або постанов, які визначають недійсність доларів певних років випуску: 

Банкам та небанківським установам при здійсненні валютно-обмінних операцій заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави.

Тобто, всі доларові купюри, випущені з 1914 року, вважаються дійсними, а комерційні та державні банки зобов'язані їх приймати.

Якщо ж банк або небанківська фінансова установа порушують нормативно-правові вимоги Національного банку та права споживача при обміні валюти, споживачеві радять звернутися зі скаргою до керівництва такого банку або небанківської фінансової установи. У разі, якщо з боку керівництва реакції не буде, тоді потрібно звернутися в Національний банк.

Відзначимо, що тут мова йде про застарілі купюри. У випадку зі зношеними купюрами ситуація трохи інша.

Як поміняти зношені долари - коли можуть відмовити в обміні

В обмінниках можуть відмовити в обміні зношених доларових купюр. Але тільки в певних випадках:

  • купюра має кілька пошкоджень;
  • купюра дуже зношена;
  • порвана купюра;
  • на купюрі є плями.

У цих випадках банк або фінансова установа (обмінник) може запропонувати відправити купюру на інкасо - тобто, на обмін в іноземний банк. Але за це доведеться заплатити - 10-30% від номіналу банкноти. Тобто, якщо відправити на інкасо 100 доларів, то назад можна повернути тільки 70.

Вас також можуть зацікавити новини: