
Питання про те, чи можна зберігати яйця в холодильнику, породило незліченну кількість статей і різних відеороликів в інтернеті - і, що найцікавіше, чимало плутанини між континентами.
Європейці, приміром, вважають, що яйця не обов'язково класти в холодильник, тоді як американці вбачають у цьому великий ризик підчепити сальмонелу, пише Popular Science. То хто ж має рацію і що каже наука?
Основи будови яєчної шкаралупи
Коли курка зносить яйце, воно вкрите природним захисним шаром - кутикулою. Це тонка плівка, яка в основному складається з глікопротеїнів, а також незначної кількості вуглеводів і жирів. Її завдання - слугувати першою лінією захисту яйця, перешкоджаючи проникненню бактерій через шкаралупу. Товщина кутикули залежить від віку та породи курки.
Миття руйнує кутикулу
У 1970-х роках побоювання з приводу харчових інфекцій призвели до того, що в США миття яєць стало стандартною практикою. Цей підхід прижився також у Канаді, Японії та Скандинавії - але не в більшості країн Європи.
Миття яєць перед використанням допомагає знизити ризик потрапляння фекалій або забрудненого ґрунту з поверхні шкаралупи в їжу, пояснює Брайан Куок Ле, доктор наук у галузі харчових технологій.
Але у цього методу є і зворотний бік: миття видаляє кутикулу шкаралупи. Без кутикули яйце стає вразливим для проникнення бактерій - і його необхідно зберігати в холодильнику, щоб уповільнити ріст мікроорганізмів.
Чи безпечно зберігати немиті яйця поза холодильником
Теоретично, немиті яйця можна зберігати поза холодильником протягом кількох тижнів без ризику зараження, каже Ле. Однак є нюанс, адже кутикула може бути пошкоджена - навіть якщо зовні цього не видно. Якщо захисний шар порушений, такі бактерії, як сальмонела, можуть проникнути всередину.
Діна Джонс, доктор наук у галузі птахівництва та керівник Національного центру досліджень птахівництва США, рекомендує зберігати яйця в холодильнику - незалежно від того, миті вони чи ні.
"Сальмонела та інші патогени погано розвиваються за температури нижче +7°C", - пояснює вона. Холодне зберігання значно знижує ризики для харчової безпеки. Це відповідає офіційним рекомендаціям Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA), яке радить зберігати яйця в оригінальному пакуванні в чистому холодильнику за температури +4°C або нижче.
Чи впливає холодильник на якість яєць
Деякі побоюються, що зберігання в холодильнику погіршує якість яєць. Але наукові дані свідчать про зворотне. Джонс та її колеги провели дослідження, оцінюючи, як змінюється якість яєць за різних умов зберігання. З'ясувалося, що холодильник якраз допомагає зберегти їхню свіжість.
"Через 15 тижнів зберігання в холодильнику яйця мали кращі показники якості жовтка, ніж яйця, що зберігалися за кімнатної температури менш ніж добу", - підкреслює вона.
Що стосується варених яєць, то FDA рекомендує вживати в їжу варені яйця (в шкаралупі або очищені) протягом 1 тижня після приготування. Страви з яйцями слід зберігати в холодильнику і з'їдати протягом 3-4 днів.
Інші цікаві новини про продукти харчування
Раніше УНІАН повідомляв, які продукти варто їсти більше, якщо у вас високий тиск. Серед них - квашена капуста та кефір. Вони, як повідомляють експерти, здатні навіть нейтралізувати наслідки малорухливого способу життя.
Крім того, ми розповідали, що ж означають білі смужки на курячих грудках. Але для того, щоб розібратися в цій темі, необхідно трохи "копнути в історію" популярності курячого м'яса у світі.