На Черкащині будують пентхауси для качок / фото УНІАН

Єгері з Черкащини вирішили облаштувати для пернатих унікальні будиночки. Вони уберігають птахів від хижих тварин і допомагають збільшити їх популяцію. Запозичили такий підхід в американців.

Про це передає 24 канал.

Вперше такі гнізда змайстрували три роки тому, щоб збільшити популяцію качок. Єгер Олександр Сопілка запевнив, що такі зручні качині пентхауси може створити кожен.

Єгер згадує: спочатку качки лякались американських гнізд і заселялися неохоче. Та згодом птахи таки уподобали будинки на воді.

Читайте такожУ Львові дика качка з каченятами застопорила рух по вулиці Стрийській (відео)

Американське гніздо розміщують на залізній палі на воді. Це вберігає качок від хижих тварин, пожеж в очереті та затоплення кладок. Цього року таких гнізд встановлять сотню на 4 квадратних кілометри території.

Використовують для будівництва не лише заморські аналоги, а й вітчизняні: у вигляді куренів.

"Українське національне гніздо є різного типу, його будували ще наші діди, прадіди, Робляться ці гнізда у формі снопиків, у формі куреня, але головне, щоб він був тунельного типу. Тобто, щоб було два входи, щоб качка могла через другий вхід втекти", – запевнив директор мисливського господарства Андрій Тичков.

Єгері переконані, цього року качки заселять уже 90% гнізд, а отже через кілька років популяція пернатих збільшиться в кілька разів.