Ілюстрація REUTERS

В Україні з 12 липня набув чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства "Про затвердження нових вимог до безпеки молока і молочних продуктів", повідомила прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Читайте такожУкраїна збільшила імпорт сирів у 1,6 рази

Згідно з повідомленням, цей документ покликаний уніфікувати українські та європейські вимоги до молока і молочних продуктів, врегулювати значення основних мікробіологічних показників, адаптувати технологічні вимоги до сучасних реалій і відмінити застарілі норми в цій сфері.

Відео дня

У прес-службі ЄБА зазначили, що нові вимоги будуть стосуватися всіх операторів ринку молока і молочних продуктів, незалежно від форми власності, крім первинного виробництва молока і молозива, призначених для власного споживання та приготування, обробки та зберігання в домашніх умовах молочних продуктів для власного споживання.

За словами менеджера комітетів Європейської Бізнес Асоціації Євгенія Кузьменко, передбачається, що нові вимоги будуть стимулювати підвищення обсягу виробництва молока вищого сорту.

"До того ж, оновлення вимог у даній сфері дозволить привести законодавство у відповідність з вимогами ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил виробництва та обігу молока, визначення показників безпеки; зобов'яже переробників стежити за показниками якості та безпеки, дозволить впровадити принципи ризик-орієнтованого підходу при формуванні періодичності відбору зразків, покладаючи відповідальність на операторів ринку і залишаючи компетентному органу інструмент контролю сумлінності оператора ринку", - зазначив Кузьменко.

Ілюстрація REUTERS

Водночас у прес-службі додали, що лише прийняття даного наказу не дозволить одразу підвищити рівень якості та безпеки молочної продукції в Україні, оскільки для цього потрібні комплексні зміни. Зокрема, законодавчі вимоги до якості мають бути підтримані системою контролю.

"Якщо ми хочемо мати безпечну і якісну продукцію, необхідно підкріпити законодавче регулювання якісним державним контролем. Оскільки від операторів ринку залежить ступінь дотримання всіх вимог, а від системи державного контролю - наскільки прозоро і послідовно будуть ставитися до перевірки оператори ринку без жодних винятків", - підкреслили в прес-службі.

В асоціації також зазначили, що українські споживачі не мають відчути різкі цінові коливання у зв'язку з набранням чинності нового наказу, оскільки великий бізнес вже перейшов на ці стандарти.

У прес-службі додали, що перехідний період для адаптації до нових правил для компаній, які орієнтовані на внутрішній ринок, встановлений до 2022 року. В асоціації висловили сподівання, що цього часу підприємствам буде достатньо, щоб пристосуватися, і вони зможуть попередити ризик дефіциту молочної сировини в країні.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, виробництво молока в Україні у 2018 році скоротилося на 2% - до 10 мільйонів тонн.