Тростянецький спиртзавод / Скріншот

На сьогодні в Україні чимало спиртових підприємств, які зіткнулись із проблемою переробки барди. І саме Тростянецький спиртзавод перший взявся за вирішення цього питання, зокрема через модернізацію виробництва та будівництво випарної установки.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Вінниччина».

Певний час довкола Державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод» точились суперечки із місцевими мешканцями. Останні нарікали на відчутний запах. За їх словами, причина, нібито, через діяльність заводу. Люди вимагали аби проблема була вирішена. Саме тому підприємство пішло їм на зустріч і вчинили дії для усунення проблеми.

І от історичний момент не лише для Тростянця, а для усієї держави. На підприємстві презентували і дали старт будівництву першої в Україні випарної установки. Її розробник Сергій Циганков, доктор технічних наук у Інституті харчової біотехнології та геноміки Національної академії наук України. Пан Сергій каже, що технологія прогресивна, на рівні світових зразків, а окремі деталі – ноу-хау інституту. Загалом, в Україні аналогів установці немає.

Читайте такожНа приватизацію передадуть 35 заводів "Укрспирту"

Переробка барди за допомогою випарної установки, робить субстанцію більш концентрованою, зменшує її об’єм, а залишки – це технічна вода, яка цілком безпечна для довкілля.

Устаткування розташують безпосередньо на території спиртового заводу. Випарна установка складатиметься з двох корпусів, висота 18 метрів, площею 6 на 12. На спорудження піде лише близько двох з половиною місяців!

На сьогодні, вирішено усі технічні питання пов’язані із будівництвом і вже розпочинаються основні роботи по будівництву установки.

Мешканці Тростянця новину, про те що випарну станцію таки збудують, сприймають з позитивним здивуванням та наголошують, що за те, щоб завод працював, адже він створює робочі місця і сплачує податки до місцевого бюджету. 

Тож як планують вирішувати екологічну ситуацію у Тростянці, дивіться у сюжеті ТРК «Вінниччина»: