Україна оновила рекорд з постачання м'яса птиці / фото УНІАН

Україна відновила рекорд з експорту м'яса птиці в 2019 році, поставивши на міжнародний ринок 414 тис. тонн цієї продукції - на 25,8% більше, ніж роком раніше.

Читайте такожУкраїна стала найбільшим світовим експортером соняшникової олії

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на слова заступника директора інституту Миколи Пугачова.

Відео дня

"Торік було оновлено абсолютний рекорд 2018 року з обсягів експорту м'яса птиці (329 тис. тонн) - у 2019 році обсяги експортних поставок збільшилися більш ніж на чверть (+ 25,8%), до 414 тис. тонн на суму 579 млн дол.", - сказано в повідомленні.

За словами експерта, Україна торік посилила свою позицію на міжнародному ринку м'ясопродукції, в основному за рахунок курятини.

В цілому, в 2019 році обсяги експорту з України продукції м'ясної групи збільшилися в порівнянні з показниками попереднього року на 10% - до 712 млн дол.

Найбільше м'ясопродукції Україна експортувала до країн Євросоюзу, Близького Сходу та СНД. Частка країн ЄС в грошовому вираженні становить 28%.

Також повідомляється, що позицію лідера в рейтингу імпортерів українського м'яса третій рік поспіль утримують Нідерланди (15,8%). Істотними є частки Саудівської Аравії (13,5%), Словаччині (8,5%), Білорусі (6,9%), Азербайджану (5,9%), Іраку (4,9%), ОАЕ (4,8%) і Казахстану (4,1%).

"Цього року вітчизняні експортери вже зіткнулися з тимчасовою забороною на ввезення курятини до Європейського Союзу, тому важко передбачити загальні експортні перспективи України з м'ясопродукції на весь 2020 й рік", - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, згідно зі звітом Європейської комісії, Україна в 2019 році увійшла до трійки світових лідерів з поставок м'яса птиці до ЄС, експортувавши до цього регіону 134,26 тис. тонн.

23 січня Європейський Союз тимчасово зупинив імпорт з України м'яса і м'ясної продукції з птиці через спалах пташиного грипу у Вінницькій області. В середині лютого країни-члени ЄС підтримали зонування з грипу птиці в Україні, яка скасовує заборону на імпорт птиці з усієї території України, крім зони у Вінницькій області. Офіційне рішення Європейської комісії поки не опубліковано.

Довідка УНІАН. За даними Державної служби статистики, в 2019 році в Україні було вироблено близько 1,1 млн тонн свіжої та замороженої курятини, а також субпродуктів птиці.