Ілюстрація / REUTERS

Комітет у закордонних справах Палати представників Конгресу США одностайно схвалив законопроект щодо запровадження санкцій проти російських трубопровідних проектів.

Про це повідомляється на сторінці посольства України в США в Facebook.

Читайте такожКонгрес США розширює роботу над санкціями проти будівництва російського "Північного потоку-2"

Відео дня

"Вітаємо погодження Комітетом у закордонних справах Палати представників Конгресу США законопроекту "Щодо захисту енергетичної безпеки Європи", який передбачає запровадження американських санкцій проти російських експортних енергетичних трубопроводів, у т.ч. "Північного потоку-2" і "Турецького потоку", - йдеться в повідомленні.

"У законопроекті наголошується, що російський уряд використовує енергетичні ресурси як інструмент для втручання та політичного тиску, а центральним елементом стратегії є підвищення залежності європейських країн від постачання російських енергоносіїв. Саме "Північний потік-2" та "Турецький потік" слугують цим цілям Кремля та мають бути зупинені", - зазначили в посольстві.

Законопроект також передбачає механізм гарантування обсягів транзиту природного газу територією України.

Як повідомив очільник НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на сторінці в Facebook, рішення комітету значно підвищує шанси ухвалення проекту закону про санкції самою Палатою представників.

Читайте такожУ Росії поставили умову для збереження транзиту газу через Україну

"Зважаючи на одностайну підтримку ініціативи, очікуємо, що у липні законопроект схвалить Палата представників. Враховуючи, що за прийняття документа виступають представники як Республіканської, так і Демократичної партій, він має шанс бути проголосованим в Сенаті та підписаним Президентом США вже у серпні", - зазначив Коболєв.

За його словами, документ "спрямований проти політичних газопровідних проектів Кремля і не зачіпає інших інтересів".

Як повідомляв УНІАН, 12 червня президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що США вивчають можливість запровадження санкцій проти проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2" у Балтійському морі.

У травні сенатори США запропонували ввести санкції проти будівельників "Північного потоку-2". Зокрема, вони пропонують заборонити в'їзд на територію США і заморозити фінансові активи в цій країні осіб, що продають або здають в оренду морські судна для будівництва "Північного потоку-2". Крім того, цілу низку обмежень пропонується ввести проти тих, хто надає фінансову чи технічну підтримку, а також забезпечує страхування таких суден.