Авдіївський коксохім / фото facebook/musa.magomedov

Про це розповів директор Авдіївського коксохіму, нардеп Муса Магомедов. За його словами, зараз йдуть постійні обговорення правок до документа в комітеті, однак остаточного варіанту все ще немає.

У разі прийняття законопроекту та підвищення рентної ставки на видобуток залізної руди в 4 рази, українські компанії будуть змушені піти з ринку і стануть неконкурентоспроможними порівняно з іншими країнами.

"Якщо прогнози міжнародних аналітиків щодо підвищення цін на ці ресурси збудуться, і до того ж збільшаться ставки на їх добування, то може бути ситуація, за якої українські виробники не будуть конкурентоспроможними. Їх собівартість стане вище ціни реалізації і відповідно не буде сенсу у видобутку і продажу. Тобто потрібно буде згортати виробництво. Ми більше не зможемо конкурувати, як країна", – зазначив Магомедов, повідомляє Оглядач.

Відео дня

Він додав, що мова йде саме про експорт. На внутрішньому ринку ситуація, найімовірніше, не зміниться.

Як повідомлялося раніше, законопроектом №1210, пропонується не тільки підвищити рентну плату за видобуток залізної руди з 8% до 10%, але і збільшити нижній поріг рентабельності залізорудної сировини з 14-25% до подвійної облікової ставки НБУ – сьогодні це 33%. Також пропонується в якості бази для оподаткування брати вартість товарної продукції (в т. ч. концентрату, агломерату, окатишів із вмістом Fe62-67% замість вартості видобутої руди з вмістом Fe16-30%.

Як повідомлялося раніше, міжнародна аудиторська компанія PWC провела дослідження, згідно з яким зміни до Податкового кодексу, закладені в законопроекті №1210, зроблять рентні платежі у співвідношенні до комерційної прибутку підприємств майже в 10 разів більше, ніж в Росії, а також стануть вище, ніж в Австралії, Бразилії та Китаї.