Ілюстрація REUTERS

Ключові судові слухання по стягненню з "Газпрому" близько 3 мільярдів доларів, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, відбудуться 4 грудня в Амстердамі.

Читайте також"Дуже багато газу": Вітренко заявивши про можливу сплату Газпромом $3 мільярдів боргу "блакитним паливом"

Про це у Facebook повідомив виконавчий директор Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Відео дня

"Вже завтра я вирушаю в Амстердам, де післязавтра (4 грудня - УНІАН) мають відбутися ключові судові слухання зі стягнення з "Газпрому" близько 3 мільярдів доларів. Якщо вони пройдуть успішно, ми зможемо почати отримувати кошти вже приблизно з квітня, тобто за лічені місяці", - написав Вітренко.

При цьому він зазначив, що ситуація навколо тристоронніх переговорів і по транзиту, і арбітражів, є складною, але позиція України залишається незмінною.

"Тому важливо не втрачати пильність, але і не зриватися. Наша позиція незмінна. Ми конструктивні та неконфліктні, але ми не можемо відійти від європейських правил. І про арбітражі, як вже виграні, так і нові, ми забути не можемо. При цьому ми навіть не зупиняємо процес примусового стягнення", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія мала сплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

Наприкінці травня 2018 року "Нафтогаз" почав процес примусового стягнення з "Газпрому" боргу у 2,6 мільярда доларів в закордонних судах. Процеси щодо арешту активів "Газпрому" проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед цікавлять українську сторону активів - акції компаній-операторів газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2".