Ілюстрація REUTERS

Бізнес просить владу якнайшвидше призначити міністра енергетики та захисту навколишнього середовища, оскільки відсутність профільного міністра посилює кризову ситуацію в енергетичній галузі, сказано в повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Читайте такожВ Україні ратифікувала правила для обмеження імпорту електроенергії

"Компанії-члени Енергетичного Комітету Асоціації зазначають, що відсутність голови галузі вже призвела до посилення і так кризовій ситуації в енергетиці, і вони звертаються до президента Володимиру Зеленському, голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову і прем'єр-міністру України Денису Шмигалю з проханням якнайшвидше призначити професійну кандидатуру міністра енергетики та захисту навколишнього середовища, щоб вивести галузь із небезпечної ситуації", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що в системно важливої галузі економіки України досі не призначено профільний міністр, який повинен бути відповідальним за всі прийняті рішення по забезпеченню безперебійної роботи паливно-енергетичного сектору в умовах надзвичайної ситуації, вирішити "довірусні" проблеми галузі та представити план дій щодо подальших заходів виходу енергетичного сектора із занепаду.

Зокрема, на думку бізнесу, повинні бути прийняті рішення про незастосування санкцій до постачальників енергоресурсів (електроенергії та газу) та операторів газорозподільних мереж за невиконання своїх зобов'язань перед власними контрагентами в умовах карантину. Оскільки раніше уряд обмежив застосування штрафних санкцій та відключень споживачів від послуг у разі оплати не в повному обсязі або несплати.

За інформацією прес-служби, бізнес-спільнота зазначила низку явищ у галузі, які вимагають конструктивного втручання. Зокрема, незавершена реформа ринку електроенергії, імпорт електроенергії з країн, які не є учасниками ENTSO-Е, примусові зупинки енергоблоків ТЕС і ТЕЦ, що загрожує їх стабільній роботі й значно знижує обсяг споживання вугілля. А це, своєю чергою, призводить до виведення у простій деяких шахт.

Також енергетичні компанії зазначають, що економічна нестабільність і рекордно низькі ціни на природний газ змушують газовидобувні підприємства скорочувати програми буріння і згортати інвестиційні програми.

Учасники ЄБА повідомили, що проблемою в галузі є криза врегулювання ситуації щодо перегляду "зеленого тарифу" та своєчасних виплат по ньому, не запроваджені стимули для розробки нетрадиційних покладів вуглеводнів, відсутність затвердження Кабміном річних квот підтримки "зелених аукціонів", а також ризики системних обмежень генерації з ВДЕ без передбаченої регуляторної компенсації за такі технічні обмеження та інші.

Як повідомляв УНІАН, раніше бізнес звернувся до уряду з проханням забезпечити безперебійну роботу підприємств паливно-енергетичного комплексу та їх підрядників під час надзвичайної ситуації.

25 березня Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу продовжив карантин до 24 квітня, а також на місяць ввів режим надзвичайної ситуації по всій країні.

На цей час виконуючим обов'язки міністра енергетики та захисту навколишнього середовища є перший заступник міністра Віталій Шубін.