Колишній Президент, лідер “Нашої України” Віктор ЮЩЕНКО закликає українські патріотичні сили вжити усіх законних заходів щодо захисту національних інтересів, не допустити здачі української стратегічної власності і упередити виникнення напруженості й протистояння в українському суспільстві.

Про це йдеться у його заяві з приводу пропозиції прем’єр-міністра Росії Володимира ПУТІНА про об`єднання «Газпрому» і «Нафтогазу», повідомили УНІАН у прес-службі “Нашої України”.

На думку В.ЮЩЕНКА, відповідна пропозиція В.ПУТІНА “означає створення «Газпрому» зразка часів «холодної війни», коли газ і нафта використовувалися як інструменти тиску на всю Європу”.

Відео дня

«Такий імперський проект суперечить українським національним інтересам і перекреслює всі успішні напрацювання України за останні 18 років щодо інтеграції української енергетики в цивілізований європенйський енергетичний простір, де кожна людина має вільний доступ до енергії за справедливими правилами і нормами”, - заявив В.ЮЩЕНКО.

На його переконання, “це шлях до відновлення в українському, а відтак - європейському енергетичному секторі корупції і диктату монополіста».

При цьому він зазначив, що «раніше подібні пропозиції з російського боку не могли озвучуватися, бо в Україні їх ніхто б навіть не слухав”. “Нинішня ж влада в Україні, - сказав Президент України 2005-2010 років, - на жаль, готова розглядати пропозиції, а насправді – вказівки, за якими у українців хочуть забрати національну власність, яка створювалася десятиліттями важкої праці багатьох поколінь наших громадян і є ключовим інструментом утвердження української державності».

На його думку, «початок цьому процесу рейдерського захоплення української ГТС було покладено під час підписання кабальних для нашої держави газових контрактів 19 січня 2009 року», а «сьогодні ця гра без правил отримує продовження на новому якісному рівні».

Президент України 2005-2010 років наголошує: «В разі реалізації ініціативи ПУТІНА щодо створення нового «Газпрому», українцям не знайдеться в ньому місця».

«Тепер, після антидержавного рішення Верховної Ради України 27 квітня 2010 року щодо фактично вічного базування ЧФ РФ на нашій території, майже очевидно, що разом з газпромівськими інженерами і техніками на підприємства ГТС по всій території нашої держави прийдуть російські гарнізони для так званого захисту російських громадян і власності на українській території. Такий потенційний сценарій повністю вкладається в логіку сучасної російської воєнної доктрини і загрожує державності України», - застерігає В.ЮЩЕНКО.

Він підкреслив, що нинішня українська влада не має права допустити подібного розвитку подій з непрогнозованими наслідками.

В.ЮЩЕНКО також закликав “іноземних партнерів, насамперед в Європейському Союзі, не допусти нового монопольного диктату на європейському континенті і не бути пасивними спостерігачами за процесом, який загрожує ліквідації Української держави і створює непередбачуване джерело напруженості в центрі Європи».