Віктор Янукович / REUTERS

У країнах Євросоюзу майже не залишилося заблокованих через санкції коштів президента-втікача Віктора Януковича і його оточення.

Про це повідомляє DW.com.

«Ще кілька років тому найбільша сума заморожених в Євросоюзі грошей була у банках Латвії - близько 50 мільйонів євро. Сьогодні ж, як повідомили DW у латвійській Комісії з питань фінансів і ринку капіталу, на рахунках залишаються лише близько півмільйона євро», – пише видання.

Відео дня

Читайте такожТрамп продовжив санкції проти Росії через окупацію Криму

Натомість левова частка коштів Януковича і його оточення, залишається заблокованою поза межами ЄС. Як повідомив речник уряду Ліхтенштейну, блокування заморожених раніше активів залишається чинним. 2014 року у князівстві було заблоковано цінні папери на суму близько 27 мільйонів швейцарських франків. Йдеться, як випливає з документів у судовому реєстрі країни, про активи колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Найбільше же коштів клану Януковича заморожено у Швейцарії. Як повідомило у відповідь на запит DW Федеральне відомство юстиції країни, у Швейцарії заблоковані активи осіб з оточення Віктора Януковича на суму близько 145 мільйонів швейцарських франків. Найбільша сума коштів належить, як випливає з документів у судовому реєстрі Швейцарії, Юрію Іванющенку - 72 мільйони франків. Зокрема, у швейцарському списку фігурує відомий "регіонал" Юрій Єфремов. Загалом Швейцарія співпрацює з Україною на даний час на підставі дев'яти запитів про правову допомогу.

На відміну від Євросоюзу, розморозити активи у Швейцарії українцям значно складніше. У цій країні замість політичних санкційних списків проти диктаторів і клептократів застосовують ухвалений кілька років тому спеціальний закон, який дає уряду більш солідні за санкції юридичні підстави для блокування незаконно набутих коштів. На підставі цього закону уряд щороку ухвалює постанову про блокування активів, посилаючись, зокрема, на "необхідність забезпечення міжнародної правової співпраці". У списку осіб, подовженому 28 лютого ще на рік, залишаються і брати Клюєви, і Олексій Азаров і Юрій Іванющенко. У швейцарському "чорному списку" на даний момент 19 українців, частина яких ніколи не фігурувала в санкційному списку ЄС.