Гройсман доручив підготувати зміни до закону / фото УНІАН

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив підготувати зміни до закону про державне оборонне замовлення в плані визначення, яка частина інформації є закритою, а яка - публічною.

Читайте такожДБР розслідує розтрату службовцями "Спецтехноекспорту" 200 мільйонів гривень оборонного бюджету

Таке доручення він дав на засіданні уряду в середу Міністерству оборони, Міністерству юстиції та Міністерству економічного розвитку і торгівлі.

Відео дня

"Даю доручення опрацювати за тиждень зміни до цього закону, на наступному засіданні уряду затвердити, а потім піти в український парламент і попросити ухвалити як першочерговий", - сказав прем'єр.

Дана пропозиція прозвучала під час обговорення питання щодо проведення фінансового аудиту держконцерну "Укроборонпром".

Як зазначив голова Рахункової палати України Валерій Пацкан, частина документів держконцерну мають статус секретних, тому доступ до них аудиторів неможливий. В цьому плані тільки Рахункова палата може провести повний фінаудит "Укроборонпрому".

«Є доступ до державної таємниці. Я за те, щоб провести цей аудит, але навіть службові документи для службового користування є секретними, їх ніхто міжнародним агентствам не надасть ... Такий аудит з доступом до секретних документів може проводити тільки Рахункова палата», - сказав він.

Пацкан також запропонував заслухати результати фінансового аудиту на засіданні уряду в таємному режимі.

Міністр оборони Степан Полторак, у свою чергу, запропонував внести зміни до закону про держоборонзамовлення, щоб уникнути перешкод для проведення аудиту концерну.

«Ми багато говоримо про відкритість державного оборонного замовлення, про відкритість «Укроборонпрому». Але він не буде від того більш відкритим, поки не будуть внесені зміни до закону про державне оборонне замовлення, яким буде визначено, яка інформація є таємницею, а яка - ні», - сказав він.

Гройсман заявив, що він не проти залучення Рахункової палати до проведення аудиту секретної частини діяльності держконцерну.

Як повідомляв УНІАН, міжнародний аудит всіх підприємств «Укроборонпрому» і самого державного концерну має пройти у трьох напрямках. Однак після опублікування розслідування ЗМІ про розкрадання державних коштів в оборонній сфері перед президентськими виборами на засіданні Ради нацбезпеки і оборони президент Петро Порошенко заявив, що такий аудит потрібно провести якомога швидше.

На думку прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в разі проведення міжнародного аудиту діяльності «Укроборонпрому» ним мають опікуватися компанії з високим рівнем довіри.

Довідка УНІАН. Державний концерн «Укроборонпром» створено у 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів і беруть участь у військово-технічному співробітництві. До складу концерну входять більше сотні підприємств ОПК України.