Ілюстрація REUTERS

Місія ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду прибуде до Києва для чергового перегляду чинної програми наступного тижня у вівторок, 21 травня.

Читайте такожМВФ готовий і надалі підтримувати Україну - заява директора Фонду

Про це повідомив журналістам голова представництва Фонду в Україні Йоста Люнгман.

Відео дня

«Місія прибуде до Києва наступного тижня - у вівторок», - сказав Люнгман.

За його словами, місія працюватиме з українською владою протягом двох тижнів з питань чергового перегляду чинної програми та відновлення відповідальності за незаконне збагачення, введеної в рамках попередньої програми, але в лютому скасованої рішенням Конституційного суду України.

Довідка УНІАН. Рада директорів МВФ у грудні 2018 року затвердила нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом 3,9 млрд дол., в рамках якої наша країна отримала 1,4 млрд дол. Отримання двох траншів за 1,3 млрд дол. очікується за підсумками перегляду виконання програми в травні і в листопаді. Термін програми закінчується в лютому 2020 року.

До приїзду чергової місії МВФ в травні парламенту потрібно прийняти закон про «спліт» (поділ функцій з регулювання ринків фінпослуг), а уряду – закінчити поділ Державної фіскальної служби.

Також предметом переговорів буде підвищення цін на газ для населення на 15%. Згідно з меморандумом з МВФ, Україна зобов'язалася підвищити ціни з 1 травня, однак з урахуванням зниження цін на газ на європейському ринку Кабінет міністрів прийняв рішення знизити ціни.

Крім того, експерти допускають негативний вплив на продовження співпраці з МВФ скасування Конституційним судом України відповідальності за незаконне збагачення і низки судових рішень про скасування націоналізації «ПриватБанку», що було передбачено попередньою програмою з МВФ.