Ілюстрація REUTERS

Команда новообраного президента України Володимира Зеленського усвідомлює негативні наслідки для України через судові рішення про денаціоналізацію «ПриватБанку» і вважає за доцільне почати перетворення в країні з судової системи.

Читайте такожКоломойський повернувся в Україну

Про це заявив радник новообраного президента Зеленського, екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, виступаючи на організованій Concorde Capital інвестиційій конференції в Києві.

Відео дня

«Всі ми розуміємо наслідки подібного роду рішень: це не тільки питання відносин із Міжнародним валютним фондом, а й питання довіри, як мінімум, до судової влади в країні», - сказав Данилюк.

За його словами, такі судові рішення були вигідні як колишнім власникам банку, які відстоюють свої інтереси, так і президенту Петру Порошенку, що залишає посаду, як привід критикувати владу за парламентських виборах.

«Що стосується нової команди, ми можемо зробити тільки один висновок: ми маємо почати з судової реформи. Це те, що в першу чергу необхідно зробити. Вихід тільки один - прибрати емоції та ініціювати реформу судової влади», - сказав Данилюк.

На його думку, зараз потрібно стежити за рішеннями судів щодо банку.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів ухвалив рішення націоналізувати «ПриватБанк» в грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради нацбезпеки і оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення про націоналізацію «ПриватБанку», а також рішення НБУ про перелік пов'язаних осіб фінустанови, що стало основою для конвертації зобов'язань перед ними в акції.

20 квітня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про розірвання договору поруки Коломойського по кредитах рефінансування «ПриватБанку», отриманих до його націоналізації.

Згідно зі спільною заявою НБУ, Міністерства фінансів і «ПриватБанку», повернення фінустанови його колишнім власникам неможливе і рішення суду буде оскаржене за допомогою апеляції.

Міжнародні партнери України, включаючи Міжнародний валютний фонд, представництво Євросоюзу, Європейський банк реконструкції і розвитку, Світовий банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації «ПриватБанку».