В Європейській асоціації стурбовані впровадженням норм законопроекту 1210 / фото drone.ua

Європейська бізнес-асоціація заявила, що термінове прийняття законопроекту 1210 негативно позначиться не лише на інвестиційному кліматі країни, але і призведе до скорочення доходів бюджету.

"Впровадження таких масштабних змін в такі стислі терміни містить значні ризики для бізнесу, ставить під загрозу ведення діяльності добросовісних платників, що негативно позначиться на інвестиційному кліматі, і врешті-решт, на доходах бюджету", - йдеться у листі Європейської бізнес-асоціації на адресу голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетьманцеву.

У листі вказується, що законопроект містить низку норм, які бізнес сприймає, як відмову від позитивних здобутків, досягнутих внаслідок попередніх змін до законодавства. Зокрема, ризики для підприємців – експортерів несе пропонована практика донарахування податкових зобов'язань з податку на додану вартість.

Відео дня

Загалом, в листі вказані 12 пунктів, що потребують, за даними експертів ЄБА, перегляду. Так, наприклад, різке збільшення рентної плати за користування корисними копалинами порушує низку принципів, на яких обґрунтовується податкове законодавство України, і в результаті негативно позначиться на бюджетних надходженнях, сказано в листі.

Крім того, стурбованість викликає можливість істотного збільшення термінів проведення податкових перевірок і введення штрафних санкцій за порушення термінів реєстрації податкових накладних.

Загалом Європейська асоціація рекомендує доопрацювати законопроект і запропонувала свою допомогу в роботі над ним.

"Експерти асоціації висловлюють своє переконання щодо необхідності продовження роботи над законопроектом про необхідність внесення до нього істотних змін", - йдеться в листі.

Нагадаємо, законопроект 1210 покликаний внести зміни до податкового кодексу України вже викликав широку критику в суспільстві.

Так, зокрема, союз підприємців України закликав відкликати законопроект, як такий, що шкодить розвитку бізнесу.