В Україні скасували кримінальне покарання за фіктивне підприємництво / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес" (№1080).

Як зазначається у картці закону на сайті парламенту, закон повернуто з підписом від президента сьогодні, 23 вересня.

Як повідомляв УНІАН, 18 вересня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес" (№1080).

Відео дня

Законом декриміналізується відповідальність за фіктивне підприємництво. Тобто з Кримінального кодексу України вилучається стаття 205, якою призначалося покарання за фіктивне підприємництво, тобто створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона.

Читайте такожЗвітність з податку на доходи фізосіб і ЄСВ об'єднання єднали

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що склалася поширена практика використання контролюючими органами матеріалів досудових розслідувань та вироків судів у кримінальних провадженнях за статтею 205 ККУ для обґрунтування донарахування грошових зобов’язань платникам податків. При цьому зазначається, що негативні тенденції у вирішенні податкових спорів були спровоковані поширеним хибним підходом судів до оцінки доказів, наданих контролюючими органами.

Відповідно до ухваленого закону підвищено розміри сум фактичного ненадходження до бюджету податків, зборів і інших обов'язкових платежів для встановлення наявності ознак складів кримінальних правопорушень, передбачених ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) Кримінального кодексу України.

Зокрема, пропонується встановити, що під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів та інших обов'язкових платежів, які в три тисячі (на сьогодні в тисячу – УНІАН) і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Під великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в п’ять тисяч (нині в три тисячі - УНІАН) і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, інших обов'язкових платежів, які в сім тисяч (на сьогодні у 5 тисяч - УНІАН) і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Читайте такожРада проголосувала за електронні чеки

Також збільшено розміри штрафу за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)

У пояснювальній записці також зазначається, що на сьогодні в Україні склалася практика використання кримінальних проваджень як засобу тиску на бізнес, зокрема у контексті проведення податкових перевірок. Така тенденція спотворює суть і мету кримінальної відповідальності. Відповідно гуманізація кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів, відмова від карального характеру контролю за ухиленням від сплати податків дозволить створити сприятливіше середовище для функціонування бізнесу в Україні.