Ілюстрація REUTERS

Європейський центральний банк на екстреному засіданні в середу оголосив про нову програму купівлі облігацій на суму 750 мільярдів євро у спробі стримати наслідки епідемії коронавірусу для економіки єврозони.

Читайте такожЯк США рятуватимуть економіку: платникам податків можуть повернути $500 мільярдів

Відео дня

Обсяг планованих покупок облігацій ЄЦБ на цей рік в результаті збільшиться до 1,1 трильйона євро. Останні узгоджені покупки становлять 6% від ВВП єврозони, пише Рейтер.

“Надзвичайні часи вимагають надзвичайних дій, - сказала голова ЄЦБ Крістін Лагард. - Немає ніяких обмежень для наших зобов'язань щодо євро. Ми сповнені рішучості використовувати весь потенціал наших інструментів в рамках нашого мандата".

Придбання облігацій будуть продовжуватися до тих пір, поки не закінчиться "кризова фаза" епідемії, вперше до активів, які підпадають під програму, будуть включені комерційні папери нефінансових організацій, повідомив ЄЦБ.

Також в покупки вперше включений грецький борг, який до цього ЄЦБ не купував через низький кредитний рейтинг.

ЄЦБ повідомив, що готовий збільшити обсяг і тривалість покупок за необхідності.

Водночас регулятор залишив депозитну ставку без змін на рівні мінус 0,5%, як і на регулярному засіданні минулого четверга, - це знову говорить про те, що чиновники, можливо, вважають, що чергове зниження вартості запозичень принесе більше шкоди, ніж користі.