7 нових фінтех-компаній з’явились в Україні за рік повномасштабного вторгнення

14 червня у гібридному форматі відбулася презентація щорічного аналітичного дослідження Української асоціації фінтех та інноваційних компаній – Українського фінтех-каталогу 2023. Каталог дає можливість ознайомитись зі станом українського фінтеху та фінтех-компаніями, дізнатись про їхні конкурентні переваги та історії успіху.

Каталог створено за підтримки Проєкту USAID "Реформування фінансового сектору", Національного банку України, Міністерства цифрової трансформації України, Міжнародної фінансової корпорації (IFC, World Bank Group) у партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування Уряду Великої Британії в Україні (GGF), компанією Visa та Українським фондом стартапів.

Окрім презентації Каталогу, під час заходу відбулася панельна дискусія щодо ролі фінтех-галузі у післявоєнному відновленні України з провідними експертами фінтех-ринку. В обговоренні взяли участь: Заріна Одінаєва (IFC), Андрій Поддєрьогін (НБУ), Ігор Кобзар (Проєкт USAID "Реформування фінансового сектору", Тарас Кириченко (ГК "Нова Пошта), Антон Тютюн (Ощадбанк), Ростислав Дюк (УАФІК).

Відео дня
7 нових фінтех-компаній з’явились в Україні за рік повномасштабного вторгнення

"Українська фінтех-галузь, попри надскладні випробування через повномасштабне вторгнення, стала не тільки потужною силою фінтех-спротиву агресії, але й основою цифрової інфраструктури. На кінець 2022 року, відновившись на 80% довоєнних обсягів, продовжує залучати інвестиції. Фінтех-каталог 2023 — це те, що демонструє результати 2022 року і показує, яким буде 2023 рік", — зазначив Ростислав Дюк, Голова правління УАФІК.

7 нових фінтех-компаній з’явились в Україні за рік повномасштабного вторгнення

"Фінтех-компанії привносять у фінансову систему актуальний фокус на клієнтський досвід. Однак, для того, щоб фінтех-стартапи справді процвітали та сприяли відновленню України, важливо розвивати тісне партнерство між ними та фінансовим ринком. Каталог має цьому посприяти", — зазначив Роберт Бонд, керівник Проєкту USAID "Реформування фінансового сектору".

7 нових фінтех-компаній з’явились в Україні за рік повномасштабного вторгнення

"Останні півтора року довели, що гнучкість, адаптивність та стійкість — це відмітні риси українського фінтех-сектору. Попри будь-які складнощі компанії не зупиняються та продовжують генерувати новаторські платіжні рішення, — прокоментувала Світлана Чирва, віцепрезидентка, регіональна менеджерка Visa в Україні та Молдові. — Visa була рада підтримати Український фінтех-каталог 2023, адже ми переконані: потенціал українського фінтеху – безмежний. А Visa й надалі стимулюватиме інновації у платіжній сфері, забезпечуючи найкращі технології та стандарти безпеки цифрових платежів".

"Зусилля фінтех-спільноти, прикладом яких є такі ініціативи, як щорічний фінтех-каталог, відіграють вирішальну роль у сприянні співпраці та видимості серед інноваційних компаній не лише в Україні, а й у глобальному масштабі. Ці спільні зусилля сприяють зростанню й успіху української фінтех-екосистеми та дозволяють їй справляти позитивний вплив у всьому світі", — підкреслила Заріна Одінаєва, регіональна керівниця програм розвитку цифрових фінансів та кредитної інфраструктури IFC в Європі та Центральній Азії.

7 нових фінтех-компаній з’явились в Україні за рік повномасштабного вторгнення

Український фінтех в цифрах:

  • фінтех-ринок України нараховує 246 компаній, 7 з яких засновано у 2022 році;
  • 68% фінтех-компаній пройшли точку беззбитковості;
  • 33% компаній працюють на міжнародному ринку;
  • 77% українських фінтех-компаній базуються у Києві;
  • 66% компаній фінансуються виключно власними коштами;
  • більшість фінтехів орієнтовані на роботу з великим бізнесом, фізичними особами масового сегмента та фінансовими установами;
  • 49% компаній назвали своїм ключовим ринком Україну, з них 24% компаній стикаються з проблемою законодавчого/регулятивного обмеження під час ведення бізнесу в Україні;
  • найбільш поширеною технологією серед українських фінтех-компаній визнано АРІ. Водночас 79% фінтех-компаній вказали штучний інтелект як одну з перспективних технологій для українського ринку.

Детальніше ознайомитися з каталогом можна за посиланням.