Що відомо про Ukraine Facility? / Ілюстрація REUTERS

Європейська рада підтримала використання доходів отриманих безпосередньо від заморожених активів Центрального банку Росії для фінансування України. 

Згідно висновків, ухвалених після закінчення позачергового засідання в Брюсселі, Єврорада наголосила на необхідності гарантувати, спільно з партнерами, стабільну, передбачувану та стійку фінансову підтримку України на період 2024-2027 років, щоб сприяти відновленню, реконструкції та модернізації країни, соціальній згуртованості та прогресивній інтеграції до Союзу з метою її можливого майбутнього членства.

З цією метою створюється Український фонд (Ukraine Facility) на період 2024-2027 років. Зазначається, що сума не перевищить 50 млрд євро, з яких 33 млрд євро у вигляді кредитів і 17 млрд євро у вигляді безповоротної підтримки в межах нового тематичного інструменту "Український резерв".

Відео дня

"Потенційні доходи можуть бути отримані відповідно до правових актів Союзу щодо використання надзвичайних доходів приватних організацій, отриманих безпосередньо від заморожених активів Центрального банку Росії", - йдеться в документі.

Для оптимізації використання наявних коштів нереалізовані зобов’язання та платежі, що стосуються цього інструменту, автоматично переноситимуться на наступний рік.

Допомога ЄС для України: останні новини

Нагадаємо, 1 лютого на спеціальному засіданні Європейської Ради у Брюсселі голови держави і урядів країн-членів Європейського Союзу ухвалили одностайне рішення про створення Українського Фонду обсягом у 50 млрд євро для підтримки України впродовж 2024-2027 років. 

Дане рішення було підтримано всіма 27 країнами-членами ЄС, у тому числі Угорщиною, яка з грудня минулого року блокувала його схвалення.

Вас також можуть зацікавити новини: