Иллюстрация REUTERS

Верховна Рада у четвер схвалила за основу в першому читанні законопроект, ухвалення якого є умовою ЄС для початку офіційної процедури оцінки готовності України до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (АСАА).

Читайте також"Промисловий безвіз" з ЄС можливий вже у 2020 році - Кабмін

Про це повідомляє "Європейська правда".

Відео дня

За схвалення законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства ЄС у сфері технічного регулювання" проголосував 261 депутат.

Після цього нардепи намагалися ухвалити законопроект у другому читанні, але їм забракло голосів.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, його головною метою є належне застосування законодавчих актів, які регулюють питання розроблення, прийняття та застосування технічних регламентів та передбачених ними процедур оцінки відповідності.

Крім того, метою закону є адаптація національного законодавства в частині технічних регламентів та оцінки відповідності до законодавства Європейського Союзу та уникнення покладання додаткового чи зайвого регуляторного тягаря на суб’єктів господарювання.

Угода АСАА - це визнання еквівалентності системи технічного регулювання та оцінки відповідності європейській, що дозволило б виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не їхати в ЄС у пошуках офіційного представника (резидента ЄС), який може тримати цей сертифікат.

За оцінками експертів, потенційно ця угода може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування.