Передбачено введення нової бюджетної програми / фото УНІАН

Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому закон про погашення боргів по зарплаті державного підприємства «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод» імені А. М. Макарова» (Південмаш) у розмірі 300 млн грн, а також відстрочила борги підприємства перед бюджетом.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного закону про Державний бюджет України на 2020 рік (щодо додаткових заходів з фінансового оздоровлення державного підприємства «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод імені А. М. Макарова») (№3697) проголосували 324 народних депутата при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожЗа звільненням директора Південмашу варто КБ "Південне" - експерт

Відео дня

Що буде зі статутним капіталом

Згідно з пояснювальною запискою до закону, даним документом передбачено введення нової бюджетної програми - поповнення статутного капіталу державного підприємства «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод імені А. М. Макарова» на погашення заборгованості по виплаті зарплати, єдиного соціального внеску, окремих податків і перед державою за видатками бюджету в розмірі 2,318 млрд грн.

Скільки заборгували

Зокрема, погашення заборгованості з виплати заробітної плати та супутніх платежів 210 млн грн, а погашення податкового боргу по сплаті єдиного соціального внеску – 90 млн грн.

Також передбачається погашення податкового боргу з відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) за підсумками 2019 року в розмірі 35,645 млн грн.

Крім того, погашення боргу зі сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів, нарахована за результатами за 2019 року в розмірі 6,416 млн грн, погашення заборгованості перед державою за кредитом, залученим 2 лютого 2004 року в компанії "Colvis Finance Limited" (Великобританія) під державну гарантію в розмірі 1,976 млрд грн.

Що буде з боргами по зарплаті

В ході представлення документу народний депутат Дмитро Кисилевський повідомив, що сьогодні на бюджетному комітеті Верховної Ради було ухвалено рішення погасити заборгованість по заробітній платі, а борги перед бюджетом відстрочити на кілька років.

У пояснювальній записці підкреслюється, що системна криза на «Південмаші» триває вже понад десять років.

"Південмаш": історія падіння

Державне підприємство «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод ім. А. М. Макарова» (Дніпро) створено в 1944 році. "Південмаш" - єдиний виробник ракет-носіїв та супутників в Україні. За підсумками 2012 року "Південмаш" увійшов до п'ятірки світових лідерів по запуску ракет-носіїв.

Як повідомляв УНІАН, «Південний машинобудівний завод» імені А. М. Макарова» в період з 2012 по 2019 рік скоротив обсяги виробництва у два рази.

Середня чисельність працівників підприємства у 2019 році скоротилася до 5400 осіб, тоді як у 2012 році вона становила 10000 осіб. Сьогодні середня зарплата на заводі становить 6500 грн, але навіть з її виплатою у підприємства виникли величезні проблеми.