Під розслідування також потраплять глави японських виробників смартфонів / Ілюстрація REUTERS

Японський уряд проведе антимонопольне розслідування щодо американських компаній Apple і Google. Їх підозрюють у змові з місцевими виробниками смартфонів.

Про це пише Bloomberg.

Читайте такожApple, Google, Microsoft та Mozilla об єдналися для стандартизації браузерних розширень

Відео дня

Повідомляється, що в Японії мають намір перевірити, як Apple і Google взаємодіють з японськими виробниками смартфонів, оскільки програмне забезпечення Apple iOS і Google Android займає понад 90% місцевого ринку смартфонів.

Під розслідування також потраплять глави японських виробників смартфонів, розумних колонок і персональних комп'ютерів. Урядова комісія оцінить ділові відносини в Японії і їх справедливість в порівнянні із зарубіжними компаніями.

Очікується, що за підсумками розслідування можуть посилити антимонопольне регулювання, якщо будуть знайдені які-небудь проблеми.

Google і штрафи

  • У грудні 2011 року Google оштрафували за підказки в пошуку.
  • У березні 2013 року США оштрафували Google за незаконний збір даних.
  • У грудні 2018 року в РФ компанію Google оштрафували на півмільйона рублів за відмову приховувати заборонені сайти.
  • У вересні 2019 року Google оштрафували на рекордну суму за збір даних про дітей на Youtube. Інформація про дітей використовувалася для демонстрації їм таргетованої реклами.
  • 16 лютого 2021 року Google оштрафували на 1 мільйон євро через Французькі готелі.
  • У квітні Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував на 1 млн грн дочірню компанію американської технологічної компанії Google в Україні (ТОВ «Гугл») за ненадання у встановлений термін інформації на вимогу державного уповноваженого АМКУ.
  • 13 травня 2021 року стало відомо про те, що італійський регулятор оштрафував Google на 102 мільйони євро