ENEMO розмістить в Україні 48 довгострокових та 320 короткострокових спостерігачів / фото УНІАН

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) розмістить в Україні 48 довгострокових та 320 короткострокових спостерігачів за майбутніми президентськими виборами

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, на заході ENEMO представила свої плани щодо спостереження за президентськими виборами, що відбудуться 31 березня 2019 року.

Відео дня

Читайте такожЦентрвиборчком зареєстрував ще 90 спостерігачів від ОБСЄ

За словами голови місії ENEMO Златко Вуйовича, Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами акредитувала 48 довгострокових спостерігачів та 10 членів основної команди для президентських виборів.

Він зазначив, що з 21 лютого в різних областях України будуть розміщені 24 команди, кожна складатиметься з двох довгострокових спостерігачів.

«Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами працює в повній відповідності з міжнародними стандартами спостереження за виборами. Ми розмістимо наших спостерігачів для того, щоб зробити внесок у більш прозорий виборчий процес в Україні. Всі спостерігачі ENEMO підписали кодекс поведінки міжнародних спостерігачів за виборами. Об’єктивність, неупередженість і достовірність інформації, зібраної нашими спостерігачами, є головними пріоритетами мережі ENEMO», - заявив Вуйович.

Також він додав, що завдяки моніторингу та звітуванню про найважливіші аспекти проведення виборів місія ENEMO має на меті забезпечити вільне волевиявлення виборців.

«Всі доповіді та висновки ENEMO, які будуть представлені громадськості, базуватимуться на доказах та висновках спостерігачів на місцях, де вони зосереджуються на роботі виборчих органів, зареєстрованих кандидатах, веденні виборчої кампанії, скаргах та зверненнях, пов’язаних з виборами та інших питаннях, пов’язаних з виборами», - сказав Вуйович.

Як зауважила заступниця голови місії Теодора Поп Трайков, ENEMO працює в тісній співпраці з вітчизняними та міжнародними спостережними місіями, методика спостереження яких відповідає міжнародним стандартам.

«Ми зустрінемося з різними зацікавленими сторонами, представниками громадянського суспільства та ЗМІ, щоб отримати більш вичерпну картину самого виборчого процесу», - повідомила вона.

Своєю чергою керівник із зв'язків з громадськістю та питань логістики ENEMO Мая Мілікіч заявила: «Це 11 місія спостереження ENEMO в Україні. ENEMO розпочало свою діяльність у січні з приїздом членів основної команди до Києва. В день виборів ENEMO планує розмістити загалом 320 короткострокових спостерігачів для обох турів для спостереження за відкриттям виборчих дільниць, голосуванням та підрахунком голосів, а також передачею протоколів».

*** Міжнародна місія зі спостереження ENEMO в Україні 2019 фінансується USAID (Агентством США з міжнародного розвитку) через NDI (Національний демократичний інститут), Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Києві та Європейським Союзом

Як відомо, чергові вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року.