
Оливкова олія - основний продукт середземноморської дієти, відомий своїми корисними властивостями для серця і мозку. Щоденне вживання ложки оливкової олії також може позитивно позначитися на артеріальному тиску.
Як пише Verywellhealth, оливкова олія знижує артеріальний тиск завдяки боротьбі з окислювальним стресом, поліпшенню функції ендотелію (ефективності роботи кровоносних судин) і розслабленню кровоносних судин.
Однією з головних поживних переваг оливкової олії є високий вміст ненасичених "здорових" жирів. Вони допомагають знизити рівень "поганого" холестерину, тим самим знижуючи кров'яний тиск і ризик серцево-судинних захворювань та інсульту.
Оливкова олія також містить поліфеноли, антиоксиданти, які допомагають боротися з окислювальним стресом і запобігати запаленню. Ці речовини сприяють розслабленню кровоносних судин і поліпшенню функції ендотелію, що вкрай важливо для зниження високого кров'яного тиску.
Дослідження показали, що помірне споживання оливкової олії першого холодного віджиму пов'язане з поліпшенням кров'яного тиску, особливо коли вона замінює насичені жири в раціоні.
Скільки часу потрібно для появи ефекту
Користь для здоров'я від оливкової олії проявляється не відразу. Ви помітите ефект зниження артеріального тиску, якщо включатимете оливкову олію в раціон поступово.
Клінічні дослідження показали, що регулярне помірне споживання оливкової олії допомагає трохи знизити високий артеріальний тиск упродовж кількох тижнів. Однак результати можуть варіюватися залежно від того, що ви їсте, вашої фізичної активності та вихідного артеріального тиску.
Якщо у вас високий кров'яний тиск, заміна менш корисних насичених і трансжирів на оливкову олію допоможе підтримати здоров'я серця.
Скільки потрібно пити оливкової олії
Досить 1-2 столових ложок оливкової олії (переважно першого віджиму), прийнятих регулярно, щоб поліпшити здоров'я серця, а також отримати користь для всього організму.
Дослідження показали, що оливкова олія допомагає:
- підтримувати здоровий рівень холестерину;
- сприяти насиченню, запобігаючи переїданню;
- забезпечити постійне джерело антиоксидантів для профілактики захворювань;
- підтримувати здоров'я кишківника.
Поради щодо вибору оливкової олії
Не всі оливкові олії однакові. Оливкова олія першого віджиму містить більше поліфенолів і антиоксидантів, ніж інші оливкові олії, тому це найкращий вибір для здоров'я серця.
Також важливо вибирати оливкову олію від надійного виробника або з сертифікатом автентичності. Деякі оливкові олії фальсифікуються, тобто в них можуть додаватися інші речовини, щоб знизити їхню якість - і часто виробничі витрати - за одночасного збільшення кількості в пляшці.
Як вибрати оливкову олію
Будьте обережні з оливковими оліями, які продаються задешево. За можливості обирайте оливкову олію першого холодного віджиму. Обирайте олії, які зберігаються в темних скляних пляшках. Шукайте олії з датою збору врожаю або "віджиму", а не з датою "придатності до". Також краще вибрати ту олію, де вказано рівень вільних жирних кислот, що вказує на більш високу якість.