Що варто знати про розширення вен / facebook.com/ulanasuprun

Варикозне розширення вен — це проблема, яку вважають косметичною, а насправді вона - медична, пов’язана з іншими захворюваннями, і її обов’язково треба лікувати з лікарем.

Варикозна хвороба може виникати внаслідок перебудови венозних стінок, а також через застій крові у венах і її зворотний хід, пише на своїй сторінці у Facebook екс-глава МОЗ Уляна Супрун.

Читайте також5 правил для профілактики варикозу

Відео дня

Що робити з варикозними венами?

▪ Компресійні панчохи рекомендовані лікувальними протоколами вагітним жінкам, в яких сильно виступають вени, або людям, в яких може утворитися виразка на нозі. 

Щодо людей, в яких вени просто виступають, немає даних, чи ефективний компресійний трикотаж, чи ні. Але компресійний трикотаж згадують в низці рекомендацій, і зауважують таке: має бути правильно подібний розмір, слід мати принаймні 2 пари, і змінювати їх що 3-4 місяці у міру втрати еластичності. 

▪ Протоколи радять робити склеротерапію варикозних поверхневих вен (штучну закупорку всієї вени піною) або внутрішньовенну аблацію. Тоді вену закривають лазером або термокоагуляцією. Ці операції мінімально інвазивні, і роблять їх під контролем УЗД та під анестезією, а не наркозом. Видалення хворої вени рекомендують в крайніх випадках. Це сильно інвазивна процедура.

▪ Побутує думка, що скільки вени не лікуй, будуть здуватися нові і нові. Так, про це радять попереджати пацієнтів. Але варикозне розширення, яке може вилитися у виразку, стосується лише кількох поверхневих вен. Вони не всі поверхневі. Тож невелика операція це ефективно і назавжди. 

▪ Схуднути. Що більша маса тіла, то більше навантаження на ноги. Прагніть індексу маси тіла, меншого за 25. Якщо ж він 25-29.9, то ризик розвитку варикозу більший в 1.5 рази, а якщо понад 30 — то втричі.

▪ Не засмагайте. Це золоте правило запобігання зморшкам, випадінню волосся, розвитку раку шкіри і посилення варикозного розширення вен та венозної сіточки. Вени еластично-пружні завдяки колагену. В шкірі теж колаген, але іншого типу. Ультрафіолет викликає руйнацію колагену ферментами, і не допускає утворення нового.

▪ Рухайтеся. Це міф, що біг викликає варикозне розширення вен. Справді, надмірні тренування (якщо ви бігаєте ультратрейли і марафони) будуть навантажувати кровоносну систему, і поверхневі хворі вени будуть здуватися.

▪ Споживайте достатньо клітковини. Є певна залежність розвитку варикозу, а також варикозу тазових вен і геморою, та раціону, бідного на овочі, фрукти та каші.

Читайте такожСупрун "повстала" проти взуття на високих підборах

Чи дієві спеціальні креми та таблетки для зміцнення вен?

▪ Речовини, що “захищають вени”, називають флеботоніки. Великий огляд клінічної ефективності флеботоніків вказує на їхню помірну ефективність у зменшенні набряку ніг та суглобів. Вони не запобігали та не лікували виразки, зате побічні ефекти були достовірно частіші, ніж в групі плацебо. 

▪ Також популярні в нас креми, гелі та добавки, що місять екстракти кінського каштана, відносяться до засобів альтернативної медицини. В офіційних протоколах про них не йдеться. Користь від того, що ви двічі на день щось мажете на ноги, може бути зумовлена масажем, який допомагає крові рухатися (наносьте засоби і масажуйте ноги знизу догори) та зволоженням шкіри.

▪ Для підтримки здоров’я всіх судин треба споживати достатньо вітаміну С. Він є в перці, ківі, та ягодах. Ягоди, такі, як смородина, ожина і чорниця, корисні також високим вмістом антоціанів, рутину і поліфенолів. Вони захищають венозні стінки від запалення та пошкодження вільними радикалами. Також варто пити чорний і зелений чай і заварювати мишачий терен (він же рускус колючий). Вони містять поліфеноли, ефективні для підтримки вен. Але такі рекомендації не “лікують”, просто якщо їх не дотримуватися, буде гірше.