REUTERS

В той час, як у Європі щоденні нові випадки зараження коронавірусом затьмарили китайські на піку пандемії, лікарі в Ухані, де все почалося, помічають повторення знайомих помилок.

Ключова з них - це неадекватний захист для медичного персоналу, що призвело до високого рівня зараження серед лікарів й медсестер. Як пише Bloomberg, в Ухані відсутність розуміння природи нової хвороби й нестача захисного обладнання у перші тижні епідемії в січні призвели до того, що тисячі медиків підхопили COVID-19, коли доглядали за пацієнтами. Щонайменше 46 з них померли.

Читайте такожCNN: Як відрізнити грип, алергію і коронавірус, якщо симптоми схожі?

Відео дня

"Наші європейські колеги контактують з хворобою щодня. А захист приблизно схожий на ранню ситуацію в Ухані", - сказав професор гастроентерології з клініки Peking Union Medical College Ву Дон.

Зараження медичного персоналу - криза, що насувається на більшість західних країн, де бушує вірус. Від Італії до США - країни повідомляють про нестачу медичних засобів в лікарнях, таких як маски, в часи зростання навантаження на лікарів і медсестер через збільшення пацієнтів. Висока заразність вірусу вказує на те, що він передається не тільки звичними способами. Приміром, його можна підхопити через очі.

В Ухані отоларингологи заражалися швидше й частіше, ніж їхні колеги в тих же клініках. Про це сказав директор відділу інтенсивної терапії Ду Бін.

"Я особисто роблю висновок, що ці лікарі дуже тісно контактували зі своїми пацієнтами і саме тому дуже швидко заражалися. Дуже важливо пояснити й навчити лікарів захищати себе", - сказав він.

Пандемія коронавірусу вже охопила 170 тисяч людей по всьому світу й вбила 7 тисяч. В Китаї спостерігається сповільнення, адже у вівторок було зареєстровано лише 21 новий випадок зараження. В цей же час, поширення інфекції набирає обертів у Європі й США. При цьому особливо страждають такі країни, як Італія, де поточний рівень смертності вдвічі перевищує китайський.

На відміну від попередніх пандемій на зразок тієї, яку в 2003 році спричинив SARS, коронавірус викликає м'які симптоми. Інколи заражені люди взагалі почуваються добре в перший час. Це означає, що вони, самі того не знаючи, поширюють інфекцію. Лікарі кажуть, що проведення тестів нуклеїнової кислоти, які виявляють генетичні сліди вірусу в зразках пацієнтів, грають головну роль.

Читайте такожThe Guardian: Психологи пояснили, як коронавірус COVID-19 створює паніку й хаос

"Тести, тести і ще раз тести. Я поняття не маю, як ще можна перевірити підозрілі випадки і як накласти карантин на тісні контакти", - сказав лікар Ду Бін.

Проведення тестів стало барометром компетентності урядів й систем охорони здоров'я по всьому світу. Уряд США зіштовхнувся з невдоволенням людей через надто повільне запровадження перевірок. В цей час, в Індонезію й Індію критикували на те, що вони взагалі їх не проводять. Південна Корея, на території якої зафіксовано найбільшу кількість випадків зараження в Азії після Китаю, змогла взяти епідемію під контроль, щоденно проводячи тисячі тестів.

Хоча найбільше ризикують заразитися люди, яким за 60, діти теж хворіють на COVID-19. І деякі випадки були смертельними, - застерігають в ВООЗ. Дорослі в 2,7 рази більш схильні підхопити вірус, ніж діти, про що свідчить нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Medicine в понеділок. Більшість заражених дітей тісно контактували з підтвердженими пацієнтами чи членами сім'ї.

За словами лікаря Ду Біна, у більшості хворих дітей спостерігалися помірні симптоми і майже всі вони пережили хворобу. Інше дослідження в Journal of the American Medical Association сказано, що серед 9 немовлят, які підхопили вірус, жодному не знадобилася інтенсивна терапія. А серйозних уражень не спостерігалося.