Харків. 28 травня. УНІАН. У неділю, 27 травня, у Харкові урочисто відзначили 20-річчя проведення Харківського архієрейського собору, на якому було обрано предстоятелем Української православної церкви Московського патріархату митрополита Володимира (Сабодана).

Як повідомили УНІАН у прес-службі Харківської облдержадміністрації, урочисте богослужіння пройшло у Благовіщенському кафедральному соборі.

Для участі в урочистих заходах до Харкова прибули 11 архієреїв з усієї України. Святкову літургію провів митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар.

Відео дня

Після урочистої літургії у Благовіщенському соборі відбулася заупокійна літія на могилі митрополита Никодима, після чого віряни пройшли до Свято-Покровського чоловічого монастиря.

Як повідомляє прес-служба ОДА, Архієрейський собор УПЦ проходив 27-28 травня 1992 року у Харкові в архієрейській резиденції на території Покровського монастиря. Тоді було обрано нового предстоятеля УПЦ МП митрополита Володимира (Сабодана). Собор був скликаний митрополитом Харківським і Богодухівським Никодимом (Руснаком). Архієреї, які брали участь у соборі, висловили недовіру митрополиту Філарету (Денисенку) і звільнили його від Київської кафедри та посади першоієрарха УПЦ.