Захист від мародерів-корисні поради / depositphotos.com

У ніч з 23 на 24 лютого Росія напала на Україну, через активні бойові дії багато жителів нашої країни виїхали зі своїх квартир і міст. У цій ситуації на сцену виходять люди з сумнівними моральними якостями - мародери.

УНІАН з'ясував, як зробити так, щоб все, нажите непосильною працею, залишилося в цілості й схоронності.

Мародерство - покарання і нюанси

Слово "мародер" з французької мови перекладається як "грабіжник". Мародерами в умовах воєнного часу вважаються люди, які крадуть речі з тіл убитих на полі битви. Також це відноситься до загиблих під час обстрілів мирних громадян та їх кинутих квартир. 

Відео дня

Верховна Рада після початку війни посилила покарання за мародерство. 4 березня 2022 року був прийнятий закон, згідно з яким тепер злодії і грабіжники отримують від 5 до 10 років позбавлення волі.

Як захистити квартиру від злодіїв - поради та правила

Неблагочестиві особини вважають нормальним під час війни пограбувати чужу квартиру, забрати звідти будь-які цінності і спробувати їх продати. Для того, щоб така доля не спіткала ваше житло, прислухайтеся до рекомендацій:

  • йдучи з квартири в бомбосховище, перевіряйте, чи щільно закриті вікна і двері;
  • якщо ви покинули місто або країну, телефонуйте з сусідами і друзями, просите їх ходити до вас додому і перевіряти, чи все в порядку;
  • звертайте увагу на різні мітки, нанесені крейдою - їх залишають мародери, щоб знати, житлова квартира чи ні.

Останнє правило звучало від міської влади абсолютно всіх населених пунктів - якщо ви помічаєте підозрілих осіб або навіть ловите мародерів самі, відразу ж викликайте поліцію.

Вас також можуть зацікавити новини: