Як очистити воду для пиття - поради / depositphotos.com

Під час війни багато жителів нашої країни бувають позбавлені доступу до води - не тільки питної, а й водопровідної. Такі ситуації траплялися і до повномасштабного вторгнення РФ - природні катаклізми або збої в системах водопостачання ставали причиною відсутності води в будинках.

УНІАН розповість, як зберегти воду на довгий час, щоб не залишитися без неї при екстреній ситуації.

У чому зберігати питну воду вдома - варіанти

Наповнювати водою потрібно ємності різного обсягу і розміру - якщо з вами живуть люди похилого віку або маленькі діти, то величезну бочку з водою вони не піднімуть, значить, потрібна менша тара.

Відео дня

Запасаючись водою, варто зважати на ряд важливих правил:

  • вибирайте контейнери з харчового пластику або ті, що призначені для зберігання дощової води;
  • краще використовувати прозорі ємності;
  • як зберігати воду з-під крана - подалі від світла і будь-яких хімічних джерел забруднення;
  • в жодному разі не вибирайте для зберігання вулицю взимку - якщо вона замерзне, а в будинку не буде тепла, то розтопити її ви не зможете.

Також важливо розуміти, скільки можна зберігати воду в бутлях - якщо ви маєте намір зберігати її довше, ніж 6 місяців, то воду потрібно очищати. Якщо ж ви не зможете цього зробити, то враховуйте, що після півроку воду доведеться міняти.

Тривале зберігання водопровідної води - рахуємо потреби

Перш, ніж набирати воду в усі ємності, варто розрахувати, скільки води споживає ваша сім'я. За загальноприйнятими нормами це:

  • 3 л на день - для пиття та приготування їжі;
  • 4 літри на день - для гігієнічних процедур;
  • 15-25 літрів на день - туалет, миття рук, душ, інші гігієнічні процедури;
  • для домашніх улюбленців - по ситуації.

В останньому підпункті немає точної цифри, оскільки необхідна кількість води буде залежати від розмірів вашого вихованця і його потреб. Також варто врахувати, що наведені норми розраховані на 1 дорослу людину. Якщо ж у вашій родині є немовлята, люди похилого віку, вагітні жінки, лежачі хворі тощо, то норму потрібно збільшити відвічі, а краще - орієнтуватися на потреби кожної людини.

Як очистити воду для пиття - безпечні методи

Не вся вода, яку ви набираєте, буде питною, особливо якщо вона зберігається досить довго. Для того, щоб очистити воду і потім використовувати її для пиття або приготування страв, є два дієвих методи.

Активоване вугілля

Знайомий кожному засіб допоможе нейтралізувати неприємний запах і присмак водопровідної води і прибрати всі шкідливі хімічні добавки. Технологія очищення така:

  • взяти марлю і загорнути в неї кілька таблеток активованого вугілля;
  • покласти цей згорток на дно ємності з водою;
  • почекати 8-10 годин і дістати марлю.

Після зазначеного часу ви побачите, що вода повністю очиститься, стане нейтральною на смак і безпечною до вживання.

Срібло

Звичайне столове срібло або прикраси зі срібла також чудово очищають воду. Цей метал має бактерицидні властивості, тому таким методом можна користуватися без сумнівів.

Для того, щоб очистити воду сріблом, вам потрібно кинути на дно ємності будь-який срібний предмет - ложку, кільце або іншу річ і залишити на ніч. За цей час іони срібла забезпечать повне очищення води.

Раніше ми розповідали, як відіб'ється на українцях підрив Каховської ГЕС: які території в зоні затоплення і що робити людям.

Вас також можуть зацікавити новини: