11 липня відзначають Всесвітній день шоколаду / фото УНІАН

Сьогодні, 11 липня, всі ласуни відзначають смачне свято - Всесвітній день шоколаду.

World Chocolate Day відзначається щорічно 11 липня або 7 липня на заході Європи.

Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії та, зокрема, і в Україні.

Чим корисний шоколад

Наукою встановлено той факт, що в шоколаді є елементи, які сприяють як відпочинку, так і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду сприяють викиду ендорфінів - так званих гормонів щастя, які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму.

Читайте такожСупрун зруйнувала міфи про замінники цукру

Також існує гіпотеза, що шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння. 

Водночас науковці одностайно констатують той факт, що шоколад сприяє збільшенню маси тіла, але це аж ніяк не є його недоліком. Шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями.

Існує думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Основною сировиною для виробництва шоколаду є какао-боби.

Протягом останніх років низка світових ЗМІ повідомляють, що вживання шоколаду корисне для серця, допомагає запобігти раку і підвищує настрій. Існує гіпотеза, що шоколад здатен сповільнити процеси старіння. Але чи так це насправді?

Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла, якими корисними властивостями володіє шоколад, як його правильно вживати і вибирати. Супрун повідомила, що найбільш корисним є чорний шоколад з максимальним вмістом какао-бобів. Якщо в цій ласощі не міститься цукор, то вона має протизапальну, кардіопротекторну, протиалергічну, антигепатотоксичну дії.

Молочний шоколад з добавками не володіє ніякими корисними властивостями, а тільки навпаки, написала експертка. Також Супрун розповіла, як виготовляють шоколад:

Какао-боби ферментують бактеріями і грибками — так народжується їхній аромат. Очищені і висушені какао-боби, багаті поліфенольними сполуками і маслом. Потім какао-боби смажать, лущать, роблять рідке какао, з якого вичавлюють масло. В какао-порошку може відрізнятися вміст масла-какао в залежності від того, як його віджали. Іноді рідке какао піддається олужненню (так званий голландський процес) — це робить його менш кислим. Шоколад готують з рідкого какао або какао-порошку і масла какао і емульгаторів.

Молочний шоколад з добавками не володіє ніякими корисними властивостями / фото УНІАН

Користь чорного шоколаду:

Розширення судин

Флавоноли какао та чорного шоколаду сприяють утворенню окису азоту. Це з’єднання розширює судини і знижує тиск. Таким чином, шоколад робить досить вагомий внесок у запобігання або стримування прогресу хвороб, пов’язаних із запаленням, і дещо знижує тиск.

Антиоксидантна дія

Какао і шоколад містять поліфенольні сполуки, які вловлюють і гасять вільні радикали, і пригнічують ферменти, залучені в пероксидацію. Простіше кажучи, ці речовини не дають нашим молекулам псуватися від бомбардування дуже реактивними сполуками.

Читайте такожДієтолог розповіла, як правильно підвищувати "дозу" шоколаду

Баланс холестерину

В одному з експериментів, після 7 днів споживання темного шоколаду, у людей знизився на 6% рівень «поганий холестерин» та на 9% зріс рівень «хорошого холестерину». Подібні результати були отримані і в інших дослідженнях, в тому числі серед людей з діабетом 2 типу.

Кровопостачання мозку

Какао і шоколад може бути корисним пацієнтам з деменцією, хворобою Альцгеймера і тим, хто переніс інсульт. Також ці продукти покращують функції мозку, уважність та укріплюють пам’ять. Якщо ви мало спите, шоколад і какао допоможуть вам відновити сили.

Мікрофлора кишківника

Поліфеноли какао мають достатньо малу біодоступність, тому тільки частка спожитих речовин потрапить з кишківника у кров. Проте позитивний ефект какао та чорного шоколаду досить очевидний.

Фотозахист шкіри

Регулярне споживання чорного шоколаду чи какао зменшує прояви почервоніння, запалення і вільнорадикальних процесів, а також покращує кровопостачання шкіри і утворення колагену.

Супрун попередила, що дітям не варто їсти шоколад, тому що солодощі — це загроза для зубів, і зайві калорії замість повноцінної їжі. Але не варто забувати, що флавоноїди, які містяться в какао-бобах, позитивно впливають на стан імунної системи кишківника і запобігають харчові алергії.

Всупереч міфу, що шоколад і цитрусові викликають алергію, це неправда. Те, що приймають за алергію у дитини, це атопічний або системний контактний дерматит. Харчова алергія проявляється як біль у животі, свербіж слизових рота або діарея. Дерматит дійсно часто супроводжується і харчовими алергіями, тому іноді вони збігаються. Але найбільш поширеними харчовими алергенами є молочні продукти, горіхи або яйця, але не какао.

Втім чорний шоколад містить калорії, цукор і жир. Його слід вживати в обмежених кількостях. Якщо ви хочете отримати більше антиоксидантів, то можете збільшити також споживання фруктів і овочів.

У день шоколаду проводять екскурсії на шоколадні фабрики, заводи і кондитерські / фото УНІАН

День шоколаду: як святкувати

У цей день проводяться різноманітні фестивалі та заходи, присвячені цьому чудовому продукту, а також екскурсії на шоколадні фабрики, заводи і кондитерські. Тут можна не тільки дізнатися, як роблять шоколад, але і взяти участь у різних конкурсах, дегустаціях, майстер-класах і виставках.

Варто зазначити, що деякі шоколатьє впевнені, що немає такого продукту, який погано поєднувався б з шоколадом. Пропонуємо вам переглянути топ-3 найбільш дивних рецептів з шоколадом:
 

День шоколаду: у яких випадках шоколад шкодить здоров'ю (відео)