Це єдине свято у християнстві, яке бере початок в Біблії / athos-ukraine.com

Воздвиження Хреста Господнього відзначають 27 вересня. Цей день традиційно символізує перехід від осені до зими. Як і багато православних свят в Україні Хрестовоздвиження наклалося на вже існуючі народні традиції і прикмети. Таким чином вийшов симбіоз - поєднання християнських і більш давніх, дохристиянських, обрядів.

Воздвиження Хреста Господнього - історія свята

Свято Воздвиження Хреста Господнього завжди відзначається в один і той же день - 27 вересня. Це - унікальне свято для християнства, адже, не дивлячись на статус великого, воно - єдине, чия історія бере початок в Біблії.

Основою для дня Воздвиження Хреста Господнього став переказ більш пізніх років. Згідно з цим переказом, в 326 році н. е. біля гори Голгофи, на якому розп'яли Ісуса, був знайдений Голгофський хрест.

Відео дня

Стародавні книги свідчать, що саме в той рік в Єрусалим приїхала з візитом імператриця Олена, пізніше канонізована і названа Рівноапостольною Оленою. Вона відправилася в Єрусалим на пошуки Господніх реліквій. І стала однією з перших, хто провів археологічні розкопки у святих місцях. Саме завдяки розкопкам під егідою імператриці був знайдений Хрест Господній, на честь якого і відбувається святкування 27 вересня.

Фото: youtube

Традиції на Хрестовоздвиження

На Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього за традицією належить здійснювати Всенічне бдіння та божественну Літургію, але частіше за все проводять святкове Богослужіння.

На Хрестовоздвиження дякують Богові за спасіння і просять про здоров'я і здоров'я своїх близьких.

Наші предки вірили, що животворчий хрест захищає все живе від темних сил і зла, тому в цей день освячували в церкві саморобні хрестики, які клали в хати, хліва, до комори, в затишні місця у дворі, а також воду.

Крім цього, на Воздвиження дотримуються суворого посту - не можна їсти ні м'ясні, ні молочні продукти, навіть якщо свято припадає на неділю.

У народі побутує прислів'я: "Хто на Воздвиження постить - тому сім гріхів проститься".

Фото: tvc.ru

Що не можна робити на Воздвиження Хреста Господнього

На Хрестовоздвиження намагалися не починати важливих справ. Вважалося, що вони можуть «заморозитися» на півдорозі, як і погода.

Також намагалися не вирушати у далеку дорогу. Предки вважали, що цього дня можна забрести не туди, куди збирався.

В цей день і дітям, і дорослим категорично заборонялося гуляти на природі. Походи в ліс, до водойм або в поля у цей день не рекомендуються.

Прикмети на Воздвиження

В цей день змії в нори ховаються.

На Воздвиження ведмідь в барліг, змія в нору, а птиці на південь.

У доброї господині в Воздвиження і пиріг з капустою.

У Воздвиження з поля остання копиця рухається.

З Воздвиження осінь до зими зсувається.

Якщо в цей день дме холодний північний вітер, то наступне літо буде спекотним.

У Воздвиження птиці літо за моря забирають.

inforesist.org

Молитва воздвиженню чесного і животворчого Хреста Господнього

О Пречестный и Животворящий Кресте Господень! Древле убо был еси казни позорныя орудие, ныне же знамение спасения нашего присно почитаемое и прославляемое! Како достойне возмогу аз, недостойный, воспети Тя и како дерзну преклонити колена сердца моего пред Искупителем моим, исповедая грехи свои! Но милосердие и неизреченное человеколюбие Распеншегося на тебе смиренное Дерзновение подает ми, да отверзу уста моя воеже славити Тя; сего ради вопию Ти: радуйся, Кресте, Церкве Христовы красота и основание, всея вселенныя — утверждение, христиан всех — упование, царей — держава, верных — прибежище, Ангелов — слава и воспевание, демонов — страх, губительство и отгнание, нечестивых и неверных — посрамление, праведных — услаждение, обремененных — ослаба, обуреваемых — пристанище, заблудших — наставниче, одержимых страстьми — раскаяние, нищих — обогащение, плавающих — кормчий, слабых — сила, во бранех — победа и одоление, сирых — верное покровение, вдов — заступниче, дев — целомудрия охранение, ненадеянных — надежда, недужных — врач и мертвых — воскресение! Ты, прообразованный чудотворящим жезлом Моисея, животворный источник, напаяющий жаждущия духовныя жизни и услаждающий наши скорби; Ты — одр, на немже царственно почил тридневно Воскресший Победитель ада. Сего ради и утро, и в вечер, и полудне прославляю Тя, треблаженное Древо, и молю волею Распеншегося на Тебе, да просветит Он и укрепит Тобою ум мой, да открыет в сердце моем источник любве совершенней и вся деяния моя и путие мои Тобою осенит, да выну величаю Пригвожденнаго на Тебе, грех моих ради, Господа Спасителя моего.